Spotkanie w stowarzyszeniu KROKODIL w Serbii

tagi: Krokodil

29 marca 2023 roku, drugi dzień spotkania zespołów projektowych projektu POT-VOT w Belgradzie (Serbia), został przeznaczony na wizyty w organizacjach zaproponowanych przez serbskiego gospodarza, HEARTEFACT.

Fundacja ARTeria odwiedziła Stowarzyszenie KROKODIL, zajmujące się tworzeniem programów literackich, kulturalnych oraz socjopolitycznych. Podczas spotkania wymieniono się doświadczeniami. Fundacja ARTeria miała też okazję zaprezentować zakres swojej działalności. Celem wizyty było stworzenie podłoża do ewentualnej współpracy w przyszłości. W spotkaniu wzięli udział członkowie zespołu artystycznego projektu: Małgorzata Lebda, Rafał Siderski oraz Wenancjusz Ochmann, a ARTerię reprezentowała także Anna Ochmann.

Opcjonalnie w godzinach popołudniowych zaproponowane zostały wycieczki. Pierwsza zatytułowana „Memory walk”, której celem było zobaczenie kilku pomników i miejsc związanych z dawną Jugosławią i okresem wojny w latach ’90 XX wieku. Druga ścieżka prowadziła do Muzeum Jugosławii, publicznego historycznego obiektu z pamiątkami od czasów Królestwa Jugosławii po Socjalistyczną Jugosławię oraz prezentującego życie Josipa Tito.

Fundacja ARTeria
Jana Brożka 4, 41-818 Zabrze