XII Kongres Kobiet – JUTRO JEST W NASZYCH RĘKACH!

Anna Ochmann, prezeska Fundacji ARTeria, wzięła udział w XII Kongresie Kobiet zorganizowanym pod hasłem „JUTRO JEST W NASZYCH RĘKACH!”.

Kongres odbył się 27 września 2020 r., w związku z pandemią COVID-19 online. Z kolei od poniedziałku 28 września do soboty 3 października były realizowane tematyczne debaty dotyczące ważnych społecznie, ekonomicznie i politycznie kwestii.
Hasło tegorocznego kongresu było związane z wyzwaniami jakie stawia przed nami nowa rzeczywistość, a także problemami i nierównościami jakie zrodziła lub pogłębiła pandemia. Innymi ważnymi zagadnieniami, które zostanały poruszone w trakcie Kongresu i debat Tygodnia Kongresowego były m.in. kondycja polskiej demokracji, ultrakonserwatywne wpływy w polityce i życiu publicznym, a także edukacja i rola mediów. Wszystkie te kwestie – szczególnie ważne w czasach kryzysu – były punktem wyjścia do dyskusji o dobrych rozwiązaniach i „jutrze, które jest w naszych rękach!”.

Anna Ochmann była jedną z uczestniczek pierwszych Kongresów Kobiet, jest także członkinią Stowarzyszenia Kongres Kobiet od początku jego istnienia. Jest także członkinią nieformalnej międzynarodowej sieci kobiet-liderek europejskiego sektora kultury „Disorderly Women”.

Więcej o wydarzeniu tutaj.