VX Desingers – pierwsze międzynarodowe spotkanie partnerów projektu

23 listopada 2020 r. zostało zorganizowane pierwsze spotkanie partnerstwa projektowego VX DESIGNERS. W związku z restrykcjami związanymi z pandemią COVID-19 odbyło się ono w formie online.

Wzięli w nim udział reprezentanci wszystkich organizacji partnerskich: LogoPsyCom (Belgia) – lidera projektu,  Les Apprimeurs (Francja), C.I.P. Citicens  (Cypr), Associacio per a la creacio i estudis de projectes socials C.E.P.S. (Hiszpania), European Education & Learning Institute (Grecja) oraz reprezentujący polskiego partnera – Fundację ARTeria – Anna Ochmann oraz Wenancjusz Ochmann.

Po krótkich prezentacjach wszystkich organizacji partnerskich oraz omówieniu najważniejszych celów i działań projektowych uczestnicy skupili się na pierwszym rezultacie projektu – stworzeniu broszury „Exhibition and school guide”. Anna Ochmann przedstawiła prezentację na temat metodologii pracy, najważniejszych etapów pracy oraz harmonogram realizacji.

Celem projektu VX Designers jest stworzenie metodologii, która pozwoli na wykorzystanie idei wystawy jako narzędzia pedagogicznego oraz zapewni nauczycielom i uczniom podstawy do stworzenia własnej wirtualnej wystawy. Wykorzystanie idei (współ)tworzenia wystawy wpłynie na umiejętności i kluczowe kompetencje młodych ludzi potrzebne na rynku pracy XXI wieku, takie jak poszukiwanie kreatywnych rozwiązań, planowanie i analizowanie, rozwiązywanie problemów, a także przyczyni się do rozwoju ich umiejętności cyfrowych.

Więcej o projekcie tutaj.

zdjęcie: Michalina Kuczyńska

Logo VXD