Spotkanie partnerów międzynarodowego projektu Global FemART w Zabrzu

W dniach 17-18 września 2019 roku Fundacja ARTeria była gospodarzem drugiego międzynarodowego spotkania partnerów projektu Global FemArt– Supporting Female Artists and Creatives to Globalise their Business. Gościliśmy w  Zabrzu przedstawicieli organizacji z Włoch (Materhub), Hiszpanii (FyG), Belgii (Odisee) oraz Wielkiej Brytanii (Inova). Najważniejszą częścią spotkania, oprócz zagadnień związanych z bieżącą administracją, promocją czy ewaluacją projektu, były kwestie związane z tworzeniem Global FemART Academy – platformy internetowej, która ma być swoistym repozytorium wiedzy dla artystek i twórczyń zainteresowanych internacjonalizacją swojej pracy. Kolejną niezwykle ważną kwestią poruszaną w trakcie spotkania był przygotowanie pilotażowych spotkań Artist Circle – nowatorskiej metody wsparcia kompetencji miękkich kobiet działających w sektorze kultury i kreatywnym.

Z badań GUS wynika, że 55% zatrudnionych w sektorze CCI w Polsce to kobiety.  Z drugiej jednak strony role menagerów i stanowiska kierownicze piastują przeważnie mężczyźni (którzy dodatkowo zarabiają na porównywalnych stanowiskach więcej), a kobiety swoją rolę w biznesie kreatywnym postrzegają częściej jako „wykonawca” a nie kreator czy lider. W projekcie szukamy m.in. odpowiedzi na pytania: czy uprzedzenia i stereotypy związane z płcią mogą być przeszkodą/ barierą na drodze do rozwoju przedsiębiorstwa prowadzonego przez kobietę w sektorze CCI? Jak wesprzeć w tym procesie kobiety? Jak wesprzeć je w internacjonalizacji ich pracy?

Więcej o projekcie tutaj, zapraszamy także na stronę projektu oraz profil FB.

Projekt jest współfinansowany z programu Unii Europejskiej Erasmus+.