Warsztaty ESCO on Cultural and Creative Occupations and Skills z ARTerią

Anna Ochmann oraz Wenancjusz Ochmann zostali zaproszeni, jako eksperci, do wzięcia udziału w warsztatach ESCO on Cultural and Creative Occupations and Skills, zorganizowanych przez Goethe Instytut w Brukseli w ramach projektu Creative FLIP współfinansowanego z programu Kreatywna Europa (więcej o projekcie tutaj).

ESCO (The European Skills, Competences, Qualifications and Occupations classification – więcej tutaj) to wielojęzyczna europejska klasyfikacja umiejętności, kompetencji, kwalifikacji i zawodów, która jest częścią strategii „Europa 2020”. czytaj dalej „Warsztaty ESCO on Cultural and Creative Occupations and Skills z ARTerią”

Odwołanie spotkań w marcu i kwietniu

W związku z podjęciem kroków mających na celu zatrzymanie szerzenia się koronawirusa SARS-COV-2 Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego zdecydował o czasowym zamknięciu instytucji kultury oraz placówek szkolnictwa artystycznego. Oznacza to również zawieszenie organizacji wydarzeń kulturalnych z udziałem publiczności, w tym koncertów, spektakli, wernisaży oraz wydarzeń specjalnych odbywających się w zamkniętych pomieszczeniach, itp.

W związku z powyższym uprzejmie informujemy, iż następujące spotkania zaplanowane przez Fundację ARTeria oraz KURORT QULTURY Gajowa 9 są odwołane: w marcu – Kulturalne Podróże (18 marca 2020 r.), CULTURE HUB (20 marca 2020 r.), ARTerioinspiracje (24 marca 2020 r.) oraz w kwietniu: ARTerioinspiracje (6 kwietnia 2020 r.), INSTYTUT IQ (8 kwietnia 2020 r.), a także koncert w ramach INTERNATIONAL JAZ DAY (zaplanowany na 29 kwietnia 2020 r.).

O wszelkich zmianach będziemy informowali na bieżąco na stronie oraz w siedzibie ARTerii.

12 lutego 2020 r. spotkaliśmy się na kolejnym spotkaniu z cyklu ARTerioinspiracje. Inspiracją do dyskusji o roli muzyki oraz infrastruktury kulturalnej w tworzeniu miasta przyjaznego mieszańcom był raport opracowany przez Sound Diplomacy „THIS MUST BE A PLACE. The role of music and cultural infrastructure in creating better future cities for all of us”, wydany we wrześniu 2019 roku (do pobrania tutaj). czytaj dalej „ARTerioinspiracje w lutym czyli o tym jak rozwijać ekosystem muzyczny w naszych miastach?”

INSYTUT IQ w lutym czyli o zaletach bycia kobietą artystką…

W 1985 r. na murach nowojorskich dzielnic Soho oraz East Village pojawiło się wiele plakatów potępiających marginalizację kobiet w świecie sztuki. Uderzały w dotychczasowe zasady tworzenia kolekcji muzealnych (wybór prac), sposób traktowania artystek przez kuratorów czy krytyków. Zostały stworzone przez anonimową grupę o nazwie Guerrilla Girls. czytaj dalej „INSYTUT IQ w lutym czyli o zaletach bycia kobietą artystką…”

ARTeria w Ostrawie

Reprezentanci Fundacji ARTeria wzięli udział w serii spotkań roboczych związanych z nowymi partnerstwami projektowym w Czechach – 26 stycznia 2020 r. spotkaliśmy się w Ostrawie z reprezentantami kilku organizacji i instytucji, żeby omówić potencjalne wspólne przedsięwzięcia i pomysły.