12 lutego 2020 r. spotkaliśmy się na kolejnym spotkaniu z cyklu ARTerioinspiracje. Inspiracją do dyskusji o roli muzyki oraz infrastruktury kulturalnej w tworzeniu miasta przyjaznego mieszańcom był raport opracowany przez Sound Diplomacy „THIS MUST BE A PLACE. The role of music and cultural infrastructure in creating better future cities for all of us”, wydany we wrześniu 2019 roku (do pobrania tutaj). czytaj dalej „ARTerioinspiracje w lutym czyli o tym jak rozwijać ekosystem muzyczny w naszych miastach?”

INSYTUT IQ w lutym czyli o zaletach bycia kobietą artystką…

W 1985 r. na murach nowojorskich dzielnic Soho oraz East Village pojawiło się wiele plakatów potępiających marginalizację kobiet w świecie sztuki. Uderzały w dotychczasowe zasady tworzenia kolekcji muzealnych (wybór prac), sposób traktowania artystek przez kuratorów czy krytyków. Zostały stworzone przez anonimową grupę o nazwie Guerrilla Girls. czytaj dalej „INSYTUT IQ w lutym czyli o zaletach bycia kobietą artystką…”

ARTeria w Ostrawie

Reprezentanci Fundacji ARTeria wzięli udział w serii spotkań roboczych związanych z nowymi partnerstwami projektowym w Czechach – 26 stycznia 2020 r. spotkaliśmy się w Ostrawie z reprezentantami kilku organizacji i instytucji, żeby omówić potencjalne wspólne przedsięwzięcia i pomysły.

Udział ARTerii w pracach międzynarodowych sieci

Zarząd Fundacji ARTeria, na spotkaniu 10 stycznia 2020 r., podjął decyzję o rezygnacji z dalszego uczestnictwa w pracach sieci River//Cities Network. Natomiast w najbliższych miesiącach będziemy rozwijać nasze działania w ramach sieci Culture Action Europe – europejskiej sieci zajmującej się wspieraniem i lobowaniem na rzecz wzmocnieniu roli kultury w Unii Europejskiej. czytaj dalej „Udział ARTerii w pracach międzynarodowych sieci”