Praktyczne aspekty działalności artystycznej w ramach Global FemArt

24 kwietnia 2021 roku odbyło się spotkanie online podsumowujące projekt Global FemArt, podczas którego miała miejsce prezentacja projektu oraz jego wyników. Drugą część wydarzenia stanowiły rozmowy z zaproszonymi prelegentkami: Joanną Ambroz oraz Moniką Chylak.

„Nie bój się robić dużych rzeczy, nawet jeśli dotychczas podejmowałeś jedynie te małe”

Joanna Ambroz – artystka, projektantka, doktorantka na katowickiej ASP, opowiadała o swoich prywatnych doświadczeniach związanych z internacjonalizacją działalności artystycznej – o możliwościach, plusach i minusach, trudnościach i tym, co przyszło bez większego problemu. Joanna podzieliła się również swoimi doświadczeniami z platformą Etsy, która promowana jest w programie projektu Global FemArt. Słuchaczki i słuchacze otrzymali cenne rady, zarówno praktyczne, jak i takie związane z osobistą filozofią podejścia do twórczości. Ważnym wnioskiem Ambroz było między innymi, że w sztuce bardzo ważny jest storytelling, idea; nie ma zatem większego sensu robić czegoś, z czym się nie identyfikujemy. Dzięki temu nasi odbiorcy w tym, co tworzymy, będą mogli znaleźć być może swoje problemy czy bliskie tematy.

Prace Joanny na etsy: https://www.etsy.com/pl/shop/JoannaAmbroz

Przewodnik po marketingu: http://bityl.pl/9sZ6I

Drugą prelegentką była Monika Chylak – prawniczka, aplikantka radcowska, absolwentka studiów podyplomowych z zakresu prawa własności intelektualnej na Uniwersytecie Jagiellońskim, zajmującą się głównie prawem autorskim. Monika rozpoczęła od kwestii związanych z problemami prawnoautorskimi na poziomie międzynarodowym. Opowiedziała między innymi, dlaczego naruszenia prawa autorskiego w różnych krajach to kwestia bardzo skomplikowana i jak się przed nimi zabezpieczać. Poruszone zostały również kwestie zawierania umów międzynarodowych. Monika Chylak przyjrzała się regulacjom prawnoautorskim międzynarodowego portalu umożliwiającego sprzedaż swoich prac – etsy i opowiedziała o najważniejszych kwestiach, na które należy zwrócić uwagę, zanim wystawi się tam swoje prace.

Blog SO IN LAW, do którego odsyłała Monika – źródło wiedzy o prawie autorskim w praktyce: https://soinlaw.com/blog/

Praktyczne poradniki prawa autorskiego: https://www.wydawnictwo-odnowa.pl/katalog-ksiazek/1009-poradnik-dla-fotografow-poradnik-dla-projektantow.html

Spotkanie było niestety ostatnim w ramach projektu Global FemArt – podsumowującym, ponieważ projekt dobiega końca. Więcej o projekcie oraz jego wynikach można przeczytać na stronie: https://www.globalfemart.eu