POLIGON SZTUKI – zapraszamy artystów do udziału!

Stowarzyszenie Kolaboracja realizuje projekt wirtualnej galerii pod hasłem „Poligon sztuki”, który – za pomocą nowoczesnej platformy internetowej – pozwala uczestniczyć w wernisażach i wystawach on-line. Do udziału w projekcie – a więc do prezentacji swoich prac – stowarzyszenie zaprasza artystów, także tych młodych, nie do końca znanych jeszcze szerszej publiczności.

Celem projektu jest stworzenie trzech wirtualnych galerii, w których zostanie zaprezentowanych 12 autorskich wystaw. Zwiedzający będą mogli interaktywnie uczestniczyć w wernisażach oraz autorskich oprowadzeniach. Kreowane przez Kolaborację przestrzenie wystawiennicze będą bardzo różne – od klasycznej, przez nowoczesną, aż po galerię XXII wieku. Kolaboracja zapewnia opiekę doświadczonych kuratorów, a także wynagrodzenie dla artystów, którzy zakwalifikują się do udziału w projekcie.

Projekt jest odpowiedzią na wyzwania przed którymi stanęli artyści i odbiorcy sztuki w związku z pandemią COVID-19 i ma za zadanie – dzięki nowoczesnym narzędziom informatyczno-graficznym i potencjale internetu – umożliwić udostępnienie sztuki w alternatywnych formach prezentacji.

Cele statutowe stowarzyszenia Kolaboracja koncentrują się na propagowaniu sztuk wizualnych – fotografii, filmu, malarstwa, grafiki i instalacji artystycznych ze szczególnym uwzględnieniem sztuki współczesnej i niezależnej oraz promocji młodych twórców i oddolnych inicjatyw.

Projekt otrzymał dofinansowanie w ramach programu „Kultura w sieci” Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a Fundacja ARTeria objęła patronat nad projektem.

Zapraszamy wszystkie osoby działające w sferze sztuk wizualnych do zaprezentowania swojej twórczości. Aby zgłosić chęć udziału w projekcie należy zgłosić swój pomysł / koncepcję wystawy oraz przesłać aktualne portfolio na adres:  nabor@poligon.gallery. Zostały przewidziane trzy tury zgłoszeń:

1. pierwsza – na wystawy zorganizowane w sierpniu – do 24 lipca 2020 r.
  2. druga – na wystawy zorganizowane we wrześniu – do 21 sierpnia 2020 r.
  3. trzecia – na wystawy zorganizowane w październiku – do 29 września 2020 r.

Więcej informacji oraz regulamin dostępny jest na stronie POLIGONU SZTUKI: https://poligon.gallery/, zapraszamy także na Facebook projektu: https://www.facebook.com/poligonsztuki/ oraz Instagram: @poligon_sztuki