Szkolenie w słonecznych okolicznościach włoskiej Matery

Autorka – Julia Stachura

W październiku moje życie zostało kompletnie odmienione. Jako 20-letnia studentka dostałam szansę uczestniczenia w międzynarodowych warsztatach projektu Master The Act, w ramach którego miałam okazję szkolić się jako „kreatywny mentor do spraw zatrudnienia”.

Kiedy tylko usłyszałam o projekcie, postanowiłam, że może kiedy będę starsza sama wybiorę się na takie szkolenie…

Los sprawił, że zostałam zaproszona do zgłoszenia się i udziału w spotkaniu projektowym w magicznym włoskim miasteczku – Materze.

Okazję do wzięcia udziału w projekcie dostałam ja – Julia Stachura – studentka Pedagogiki Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej, Agnieszka Chrzanowska Małys – artystka oraz Mateusz Paszek – fotograf.

Początkowo uczestniczyliśmy w obowiązkowym kursie online, który okazał się być niezwykle przydatny i treściwy. Materiały w formie kursu online, podręcznika, które zostały przygotowane przez organizatorów Master The Act – sprawiły, że czułam się przygotowana do wyjazdu. Kiedy okazało się, że zakwalifikowałam się na szkolenie wyjazdowe – nie mogłam w to uwierzyć.

Na co dzień pracuję w centrum kreatywnym dla dzieci, w którym jestem certyfikowanym animatorem. W swojej pracy miewam kontakt z osobami dorosłymi, których często szkolę i pomagam im w pracy, aby również oni mogli pracować z dziećmi jako animatorzy, ale przede wszystkim pracuję z dziećmi.

Na moim stanowisku bardzo ważna jest spontaniczność, umiejętność kierowania grupą, komunikatywność, ale przede wszystkim muszę wiedzieć jakich cech powinnam szukać wśród kandydatów do współpracy… z dziećmi.

To odpowiedzialne zadanie, które z mojej strony wymaga zaangażowania i przygotowania kandydatów do pracy. Dlatego szkolenie, w którym miałam szczęście brać udział – jeszcze bardziej mi w tym pomogło.

Szkolenie rozpoczęło się 24 października i trwało równo pięć dni, aż do 28.

Matera – to słoneczne miasto regionu Basilicata, w którym zapach makaronu, pizzy i ziół unosi się przez cały czas. Takie okoliczności, sprawiły że jeszcze bardziej cieszyłam się z tego przywileju uczestniczenia w tych warsztatach.

Szkolenie, jak już wspominałam, było zaplanowane na 5 dni. Każdego dnia mentor reprezentujący dany kraj (z w sumie pięciu) prowadził warsztaty dla całej grupy szkoleniowej.

Plan każdego dnia pobytu w Materze był bardzo dobrze przemyślany – był czas na naukę, był czas na ćwiczenia i była również przestrzeń do tego, aby poznać niewiarygodnie ciekawe osoby z różnych części świata. Oczywiście nie zabrakło czasu na typowo włoskie ,,coffee break” oraz przerwy na lunch. Podczas tych pięciu dni, każdy dzieł był wypełniony wiedzą, słońcem, uśmiechem i pięknymi widokami.

Podczas pierwszego dnia warsztatów zapoznaliśmy się z metodologią ,,Fake It Make It”, w której wcieliliśmy się w rolę rekrutera, pracowaliśmy również w grupach międzynarodowych.

Było to ćwiczenie, podczas którego, musieliśmy w przeciągu 45 minut stworzyć mini przedstawienie mające konkretny cel-temat. Każdy z nas miał głowę pełną pomysłów, jednak trzeba było wybrać konkretny, tak aby zaprezentować się później całą grupą pięciu osób. W trakcie pracy w grupach szybko zorientowaliśmy się, kto ma duszę lidera, kto posiada umiejętności miękkie, a kto kompetencje twarde. Finalnie, zadanie to przyniosło najwięcej radości. Integracja pomiędzy nami – uczestnikami podczas przygotowania do ćwiczenia, okazała się być świetną bazą do dalszych działań w grupach, a także podczas całego szkolenia.

Drugiego dnia szkolenia skupiliśmy się na rozróżnieniu kompetencji twardych i miękkich na rynku pracy. Początkowo zapoznaliśmy się z podziałem, charakterystycznymi cechami danych kompetencji, następnie wykonaliśmy kilka ćwiczeń, w których każdy z nas indywidualnie mógł zastanowić się nad własnymi kompetencjami. Braliśmy udział w ćwiczeniach teatralnych – znów mogliśmy wcielić się w różne role, wykorzystaliśmy metodę storytellingu, pracowaliśmy w grupach skupiając się na umiejętnościach kierowania grupą, komunikacji i negocjacji.

Wszyscy uczestniczy byli zaangażowani w dyskusje i całodniowe aktywności.

Podczas trzeciego dnia warsztatów, zastanawialiśmy się nad naszą teraźniejszością jak i przyszłością, zarówno na rynku pracy jak i w życiu prywatnym. Wiele ćwiczeń pozwoliło nam się zastanowić nad naszymi wyborami życiowymi. Odgrywanie scen w grupach, wcielenie się w rolę mentora, kandydata czy rekrutera, znów pozwoliło nam na zobaczeniu różnych perspektyw, trenowaliśmy nasze umiejętności w szkoleniu innych, mogliśmy lepiej zdefiniować – poprzez obserwację – nasze mocne i słabsze strony. Poznaliśmy również metody relaksacyjne – panowaliśmy nad prawidłowym oddechem, mogliśmy również pokazać naszą kreatywność podczas ćwiczenia, w którym odgrywaliśmy różne zwierzęta. Byłam ogromnie zadowolona z przydatności tych ćwiczeń.

Czwartego dnia warsztatów, przypominaliśmy sobie naszą wiedzę z kursu online, o tym jak powinien działać kreatywny mentor do spraw zatrudnienia. Rozpoczęliśmy od rozgrzewki, w której nasz głos, ciało i umysł zostały idealnie przygotowane do dalszej części dnia szkoleniowego. Następnie przeszliśmy do najważniejszego pytania – ,,Jak umiejętnie zarządzać grupą?”. Na podstawie wiedzy zdobytej podczas całego szkolenia, trenowaliśmy nasze umiejętności w tym zakresie. Dobraliśmy się w grupy – dostaliśmy sporo ciekawych zadań teatralnych, pracowaliśmy również indywidualnie wykonując polecenia przesyłane nam poprzez WhatsApp. Te ćwiczenie zmobilizowały nas do zarządzania wielozadaniowością.

Ostatniego dnia szkolenia, nastąpiło uroczyste podsumowanie tych nieprawdopodobnie intensywnych dni. Tak jak każdego dnia, zebraliśmy się w przepięknym pomieszczeniu, wyremontowanej jaskini, i po krótkiej rozgrzewce przeszliśmy do ostatnich ćwiczeń.

Naszym zadaniem było zebranie się w naszych grupach narodowościowych razem z naszym mentorem – Wenancjuszem Ochmannem, z którym omawialiśmy pomysły na szkolenie pilotażowe polskiego programu szkolenia Master The Act. Każdy z nas w swoich grupach, angażował się nad tym zadaniem w kontekście potrzeb swojego kraju. Po intensywnym i wartościowym czasie, nastąpił czas na ostatnie zadanie – pożegnanie.

To było zdecydowanie najtrudniejsze polecenie do wykonania. Każde z nas poznało wspaniałych ludzi, razem podczas tych pięciu dni doświadczyliśmy wielu różnorodnych emocji, zaprzyjaźniliśmy się, poznaliśmy siebie samych na nowo.

Na koniec stanęliśmy wszyscy w dużym kole, wybraliśmy obrazek, który najlepiej opisywałby szkolenie. Każdy powiedział kilka miłych słów.

Nastąpił moment pożegnania – jedna z uczestniczek, artystka zagrała dla nas na ukulele piosenkę z dedykacją – o nas, jako o nowych mentorach. Wybrała piosenkę autorstwa India Arie ,,I Am Light”.

Był to niezwykle wzruszający moment, który pozostanie z nami na długo.

Szkolenie przygotowane przez Master The Act, zdecydowanie przyda mi się w mojej pracy, na studiach a także w przyszłości. Niezależnie gdzie będę w przyszłości, umiejętności nabyte podczas tego pięciodniowego spotkania są uniwersalne.

Jestem ogromnie wdzięczna organizatorom, mentorom, prowadzącym, a także wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tak ważnego społecznie projektu.

Szkolenie Master The Act nauczyło mnie wielu rzeczy o samej sobie.

Zapraszamy do zobaczenia filmu nagranego w trakcie tego tygodnia:

Fundacja ARTeria
Jana Brożka 4, 41-818 Zabrze