„Framing Creative Futures“– ARTeria na European Creative Industries Summit

Ostatnie z wydarzeń tegorocznego Europejskiego Szczytu Przemysłów Kreatywnych (European Creative Industries Summit  – ECIS 2020) zostało zorganizowane pod hasłem „Framing Creative Futures“ 28 października 2020 r.  Było z jednej strony podsumowaniem serii seminariów i warsztatów realizowanych w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy, z drugiej – politycznym forum kształtowania przyszłości naszego społeczeństwa i gospodarki kreatywnej w świetle tegorocznej pandemii Covid-19. Finalnie wypracowany dokument ma być także źródłem inspiracji i zaleceń dla decydentów regionalnych, krajowych i europejskich.

W spotkaniu wzięli udział decydenci i politycy, zarówno reprezentujący Unię Europejską, jak i gospodarza szczytu (wydarzenie było transmitowane z Berlina), a także przedsiębiorcy oraz firmy z branży kultury i branż kreatywnych. Europejski Szczyt Przemysłu Kreatywnego jest jednym z najważniejszych wydarzeń zorganizowanych podczas trwającej w drugiej połowie 2020 r. niemieckiej prezydencji w UE. Gospodarzami spotkania byli Caroline Norbury (Creative England, prezeska sieci ECBN) i Bernd Fesel (dyrektor ECBN). Raporty dotyczące pięciu wcześniejszych sesji przygotowawczych (Anna Ochmann, prezeska Fundacji ARTeria wzięła w jednej z nich udział) przedstawili: Ugo Bacchella (Fitzcarraldo Foundation), Charles Landry (Creative Bureaucracy), Michaela Magas (Industry Commons), Egbert Rühl (Kreativwirtschaft Hamburg) oraz Gerin Trautenberger (Kreativwirtschaft Austria), a całość moderowała Chérine De Bruijn. W ramach forum politycznego głos zabrali: Carmen Goby (Chambers of Commerce Austria), Ismo Silvo (YLE Areena), Carsten Brosda (Culture and Media, Hamburg), Andreas Kaufmann (ECCIA, Brussels), Johannes Ebert (Goethe-Institut), Peter Altmaier (Minister of Economics Affairs and Energy), Mariya Gabriel (EU-Commissioner), Martin Kern (Direktor EIT) oraz Christian Ehler (MEP). Słowo wstępne zostało wygłoszone przez: Guillaume de Seynes.

Szczyt „Framing Creative Futures“ był efektem współpracy międzynarodowej sieci European Creative Business Network, Ministerstwa Gospodarki i Energii Republiki Federalnej Niemiec oraz niemieckiego Competence Centre for Creative Industries.

European Creative Industries Summit (ECIS) został powołany w 2010 roku przez międzynarodową sieć European Creative Business Network (ECBN) jako forum, miejsce spotkania i debaty – konferencję dedykowaną szansom i wyzwaniom stającym przed sektorem kreatywnym, a także wypracowaniu możliwych rozwiązań oraz dyskusję na temat polityki europejskiej. Dziś ECIS to największy szczyt branży kultury i branż kreatywnych (CCI), który gromadzi co roku ponad 200 ekspertów z Europy i jest organizowany w stolicy kraju pełniącego w danym czasie prezydencję w UE.

Anna Ochmann, prezeska Fundacji ARTeria wzięła udział w tym spotkaniu.

Więcej o wydarzeniu tutaj.

zdjęcie: Michalina Kuczyńska

Logo ECIS