wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa • wydawnictwa

Ciekawe inicjatywy młodzieżowe na Śląsku

Tekst: Oliwia Mańka, Fundacja ARTeria

Wiele różnych inicjatyw zostało zgłoszonych w ramach projektu ,,Centrum Aktywności Młodzieżowej”, który realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020, który współfinansowany jest przez środki Unii Europejskiej. Wszystkie propozycje miały promować społeczną i zawodową aktywizację młodych ludzi w szerokim tego słowa znaczeniu. Zobaczmy które inicjatywy zostały wybrane w zeszłym roku!

Trochę zabawy dla dzieci i ich zwierząt

Wydarzenie o nazwie ,,Strefa Zwierzoraju” miało miejsce 18 września. Dostępnych było wiele różnych zabaw, takich jak tor przeszkód dla zwierząt, animacje dla dzieci, zorganizowane przez członków Centrum Aktywizacji Młodzieżowej oraz pokaz magika. Głównym celem wydarzenia była edukacja – jak poprawnie zajmować się zwierzętami i jakie obowiązki są z tym związane. Kolejnym świetnym aspektem wydarzenia było to, że podczas imprezy zbierano środki na fundacje i organizacje pomagające bezdomnym zwierzakom.

Odkrywanie piękna Katowic

Poszukiwanie CAMienia to kolejna ciekawa inicjatywa – była to gra terenowa, która odbyła się w listopadzie. Zabawa ta łączyła w sobie zwiedzanie i wykorzystanie kodów QR, jako że rozmieszczone były w ważniejszych miejscach w mieście, na przykład koło słynnego Spodka. Rozwiązywanie zagadek i poszukiwanie kolejnych punktów kontrolnych było świetną rozrywką dla uczestników. Kody pozostały na swoich miejscach po wydarzeniu, więc teraz każdy może z nich skorzystać, aby dowiedzieć się więcej na temat Katowic!

Pora żeby stać się eko!

Ostatnią inicjatywą, która chciałabym tutaj opisać, jest Centrum Edukacji Ekologicznej i Społecznej, realizowane przez Kooperatywę Ekoszutka. Jej celem była edukacja na temat istotności działań ekologicznych, poprzez różne warsztaty, które na przykład dotyczyły hodowli własnych warzyw w domu. Promowano również wegańską kuchnię – zorganizowano wydarzenie, którego celem była nauka gotowania roślinnych potraw.

Podsumowując, można przekonać się, że wiele interesujących inicjatyw młodzieżowych ma miejsce na Śląsku. Dotyczą różnych tematów, więc każdy może znaleźć coś ciekawego dla siebie. Chciałbyś dowiedzieć się co Śląsk ma do zaoferowania?

Źródła:

https://katowice.eu/dla-mieszka%C5%84ca/zaanga%C5%BCuj-si%C4%99/wsp%C3%B3%C5%82 praca-z-ngo/centrum-aktywno%C5%9Bci-m%C5%82odzie%C5%BCnej

Fundacja ARTeria
Jana Brożka 4, 41-818 Zabrze