Master the Act – pierwsze spotkanie międzynarodowych partnerów projektu (online, część 1)

18 listopada 2020 r. przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w pierwszej części międzynarodowego spotkania partnerów projektu Master the Act, którego realizacja rozpoczęła się z początkiem listopada. Cieszymy się, że możemy ponownie nawiązać współpracę z naszymi „starymi” partnerami: Materahub (Włochy) i Inova (Wielka Brytania) oraz rozpocząć nową współpracę partnerską z L’Albero (Włochy, koordynator projektu), Agencia Para el Empleo de Madrid ( Hiszpania), Asociatia European Academy i Ipazia Production SRL (obie z Rumunii) oraz Pôle emploi Auvergne-Rhône-Alpes (Francja).

Na początku spotkania reprezentanci partnerów projektu przedstawili swoje organizacje. Krótką prezentacje w formie pecha-kucha zaprezentował także, w imieniu Fundacji ARTeria, Wenancjusz Ochmann.

Następnie reprezentanci L’Albero, lidera projektu, przybliżyli główne cele, metodologię, działania oraz grupy docelowe projektu, z kolei reprezentanci APEM, lidera pierwszego „rezultatu intelektualnego” omówili najważniejsze działania i harmonogram pracy w najbliższych miesiącach.

Projekt „Master the Act” ma za zadanie opracowanie oraz przetestowanie narzędzi łączących bezpośrednie laboratoria teatralne z elastyczną nauką cyfrową, które mogą być przydatne w procesie edukacji i rozwoju zawodowego profesjonalistów nie tylko w sektorze kreatywnym. Głównym celem projektu jest udoskonalenie metod edukacyjnych dla rozwoju złożonego zestawu umiejętności obejmujących m.in.  umiejętności cyfrowe, inteligencję emocjonalną, kreatywne myślenie, umiejętności interpersonalne i komunikacyjne, przywództwo i pracę zespołową, a także inne globalne kompetencje potrzebne do rozwoju na zmieniającym się rynku pracy.

Spotkanie zostało zorganizowane online z powodu restrykcji związanych z pandemią Covid-19.

Projekt jest współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+. Więcej o projekcie tutaj.