Audience Development,. Audience Engagement. Dla muzyków i lokalnych instytucji/organizacji kultury

W miesiącach luty, marzec, kwiecień 2018 r. zorganizowaliśmy cykl szkoleń/warsztatów, na które zaprosiliśmy młodych  muzyków (moduł I) oraz reprezentantów lokalnych organizacji i instytucji kulturalnych (moduł II). Każde ze spotkań trwało 2 dni i dotyczyło kwestii angażowania i rozwijania odbiorców, publiczności wydarzeń oraz działań kulturalnych.

Pierwszy moduł – skierowany do młodych muzyków, którzy dopiero rozpoczynają działalność koncertową – dotyczył m.in. takich kwestii: jak budować odbiorców dla swojej muzyki, jak budować kontakt z fanami podczas koncertów, ale też jak budować grupę odbiorców poprzez media społecznościowe, jak angażować swoich fanów do działania („na żywo” oraz wirtualnie), jak rozwijać grupy odbiorców w oparciu o lokalne społeczności. Finalnym aspektem spotkań była próba definiowania indywidualnych momentów rozwoju kariery poza „lokalną rzeczywistość, „wypłynięcia na szerokie wody” – kiedy się na to decydować i po co? Młodzi muzycy pracowali także nad kwestiami udziału w „talent show” oraz konkursach próbując znaleźć odpowiedź na pytanie czy i kiedy warto oprzeć swoją karierę o programy telewizyjne.

Drugi moduł – skierowany do lokalnych centrów kultury oraz organizacji działających w sektorze kultury dedykowany był analizie różnych form działania i sposobów angażowanie społeczności lokalnej. Szczególnym zainteresowanie uczestników cieszyła się część dotycząca budowania oferty dla najmłodszych m.in. poprzez action learning, a także dla seniorów. Ważnym aspektem była także kwestia budowania sieci współpracy pomiędzy różnymi podmiotami.