XIV ARTerioinspiracje: „Działaj na rzecz kultury” – spotkanie warsztatowe

Pierwsze – po tegorocznych wakacjach – spotkanie z cyklu ARTerinspiracje odbyło się w formie dość nietypowej dla naszych tradycyjnych już spotkań – w formie… warsztatów. Ponad 20 reprezentantów organizacji pozarządowych związanych z sektorem kultury, artyści oraz przedstawiciele instytucji kultury pracowali w dwóch grupach nad zagadnieniami związanymi z rzecznictwem na rzecz kultury.

Zadania obydwu grup były naprawdę trudne, oparte na wyimaginowanych, ale wcale nie niemożliwych w rzeczywistości sytuacjach :). Uczestnicy pierwszej grupy mieli za zadanie przygotowanie kilku argumentów mających na celu przekonanie regionalnego lub lokalnego polityka do wsparcia kultury w trakcie negocjacji budżetu w trakcie ….kilku minut wspólnej jazdy windą. Uczestnicy drugiej pracowali nad opracowaniem krótkiego, ale atrakcyjnego wywiadu na pierwszą stronę lokalnej lub regionalnej gazety, w którym znalazłyby się argumenty podkreślające rolę kultury a skierowane do czytelników niekoniecznie zainteresowanych tą tematyką.

ARTerioinspiracyjne spotkanie warsztatowe odbyło się 13 września 2011 roku w Zabrzu, poprowadzili je Anna Ochmann oraz Wenancjusz Ochmann. Warsztaty oparte były na „Przewodniku dla wspierających kampanię we are more” (ang. „Message book we are more campaign”) opracowanym przez Culture Action Europe – organizację, która zainicjowała tę kampanię w Europie. („Przewodnik …” w polskiej wersji językowej do pobrania poniżej). Poprzedziła je dyskusja o „10 złotych zasadach rzecznictwa” przygotowana przez prezes Fundacji w oparciu o dokument „How Brussels Works. EU PUBLIC & GOVERNMENT AFFAIRS”.

Kolejne spotkanie – ze względów na bardzo intensywny kalendarz pracy w Fundacji ARTeria planowane jest pod koniec października – informację o terminie i zapisach umieścimy tradycyjnie na stronie Fundacji z wyprzedzeniem.

Message book do pobrania.