Sztuka dla SZKOŁY czyli ARTeria w Estonii…

Fundacja ARTeria znalazła się wśród 19 organizacji, a Anna Ochmann (prezes ARTerii) wśród 62 artystów z całego świata (m.in. z Europy, Azji, Afryki, Ameryki Południowej), które do dziś (16 lutego 2015 r.) zaangażowali się w międzynarodowy projekt SZKOŁA.

Inicjatywa ma na celu uratowanie małej, wiejskiej szkoły HARMI w Estonii dzięki… SZTUCE! Stuletnia szkoła, w której uczą się – w klasach 1-6 – dzieci okolicznych farmerów, działa od ponad 100 lat. Mieszkańcy wspólnie z artystami zaangażowali się w jej uratowanie – sale zyskują dzięki temu unikalny, artystyczny charakter! Twórcze odniesienie się przez artystów do materiału, z którego jest głównie zbudowana szkoła (drewno), jest zbieżne z charakterem placówki – z jednej strony jest to szkoła ekologiczna, z drugiej prowadzona w stylu pedagogiki waldorfowskiej (jej twórcą był Rudolf Steiner, a nazwa „waldorfska” pochodzi od pierwszej szkoły tego typu założonej dla dzieci robotników w 1919 przy fabryce cygar Waldorf-Astoria w Stuttgarcie). Jednym z ważnych założeń tej alternatywnej pedagogiki jest wspieranie wszechstronnego rozwoju dziecka, rozumianego jako rozwój trzech sfer: myślenia, uczuć i woli poprzez przywiązywanie dużej wagi do działań artystycznych (m.in. malowania, rysowania, śpiewania, gry na instrumentach) oraz uczenia się poprzez praktyczne działanie (m.in. prace ręczne, warsztaty – praca z drewnem, pielęgnacja ogrodu itp.).

Zaangażowanie artystów i organizacji kulturalnych w ten projekt przybiera różne formy – część z nich fizycznie bierze udział w renowacji placówki, cześć przekazuje swoje prace artystyczne, które znajdą się w przestrzeni szkoły, niektórzy dzielą się – w różnych formach – swoim doświadczeniem… (także Prywatna Szkoła Muzyczna VENO’S STUDIO szykuje swój prezent dla Harmi…, szczegóły już wkrótce)

Projekt SZKOŁA już na tym etapie spotkał się z dużym zainteresowaniem międzynarodowej społeczności i mediów – informacje o projekcie zamieściło kilka estońskich gazet oraz telewizje z Norwegii, Szwecji i Estonii. Inicjatywa zostanie także zaprezentowana, na zaproszenie szwedzkiego rządu, pod koniec lutego na forum dedykowanym edukacji i sztuce jako inspirujący przykład transformacji klas szkolnych poprzez sztukę. Szwedzcy politycy chcą także pomóc zebrać fundusze na opracowanie uniwersalnej koncepcji tego typu transformacji, które oprócz wydźwięku artystycznego i społecznego wpisują się także w politykę zrównoważonego rozwoju (w szkole w Harmi trwa właśnie przystosowywanie obiektu do pozyskiwania energii ze źródeł geotermalnych, w przyszłości planowane są także panele słoneczne i inne, bardziej zaawansowane technologie). Projekt wzbudził także zainteresowanie Dyrekcji Generalnej ds. Edukacji Unii Europejskiej – na forum tej instytucji także zostanie przedstawiona koncepcja i realizacja projektu.