Sing-Akademie z Berlina i VENOS STUDIO – międzynarodowe spotkanie muzyczne

30 października w Kurorcie Qultury Gajowa 9 odbyło się wyjątkowe spotkanie młodych muzyków z Polski i Niemiec: Mädchenchor der Sing-Akademie zu Berlin oraz uczniów Prywatnej Szkoły Muzycznej VENO’S STUDIO – wspólne warsztaty muzyczne zakończone wieczornym koncertem.

Mädchenchor der Sing-Akademie zu Berlin to jeden z zespołów Sing-Akademie zu Berlin, który jest najstarszym, mieszanym stowarzyszeniem chóralnym na świecie. Stowarzyszenie to zostało założone w 1791 roku przez Carla Friedricha Christiana Fascha. Dla Sing-Akademie Zelter zbudowano pierwszą salę koncertową w Berlinie, charakteryzującą się wspaniała akustyką. Odbył się tam w 1829 roku legendarny spektakl Pasji wg św. Mateusza J.S Bacha, prowadzony przez 20-letniego wtedy Feliksa Mendelssohna Bartholdy’ego. Koncert ten zainaugurował bardzo szeroki renesans muzyki J.S. Bacha. W 2006 roku powstał chór dziewczęcy Sing-Akademie zu Berlin. Oferuje dziewczętom i młodym kobietom w wieku od 5 do 20 lat możliwość rozwoju wokalnego, wspólnego muzykowania oraz zdobywania podstawowej i zaawansowanej wiedzy muzycznej. Chór koncertuje samodzielnie z repertuarem głównie klasycznym, oraz bierze udział w dużych wykonaniach pełnego chóru Sing-Akademie. Chór podróżował z koncertami do kilku krajów europejskich.

Więcej na www.venos.pl

Współorganizatorem wydarzenia jest Fundacja ARTeria.