Siedziba międzynarodowej sieci RIVER//Cities w Zabrzu

W dniu 22 czerwca 2017 r. w trakcie zebrania Zarządu Międzynarodowej Sieci River//Cities podjęto uchwałę o przeniesieniu siedziby River//Cities do Zabrza.

Anna Ochmann – prezeska Fundacji ARTeria została powołana do Zarządu sieci, gdzie będzie pracowała wspólnie z Iwoną Preis (Szwecja), Martą Moretti (Włochy), Berndem Hergerem (Austria), Sarah Walsh (Wielka Brytania), Magdaleną Zakrzewską-Dudą (Polska), Martine Meire (Belgia) oraz Jekateriną Lavriniec (Litwa).

To nowy rozdział w działalności Fundacji ARTeria, która przystąpiła do sieci w maju 2017 r. River//Cities – to sieć europejskich miast, organizacji i instytucji kultury tworzących sieć wymiany idei, projektów, doświadczeń i wiedzy eksperckiej, których łączy zainteresowanie brzegami rzek i wodą w przestrzeni miejskiej. Celem sieci jest tworzenie dynamicznej platformy współpracy, działań, pomysłów, projektów, doświadczeń i wiedzy dla miast i organizacji, w których łączą się takie czynniki jak woda, społeczności lokalne, kultura, sztuka i edukacja i które pragną wykorzystać ten potencjał dla swego zrównoważonego rozwoju.
Wśród członków River//Cities znajdują się rzeczne festiwale, organizacje badawcze, organizacje, które już realizowały projekty powiązane z rzekami (w tym te, które skupiają się na zagadnieniach urbanistycznych, społecznych oraz środowiskowych) i chcą rozszerzać swoje idee o międzynarodowy kontekst.

Więcej: www.river-cities.net