S.O.S. Climate Waterfronts – marzec w Lizbonie

W dniach od 1 do 31 marca 2019 r. Anna Ochmann wzięła udział w pierwszym miesięcznym „oddelgowaniu” w ramach projektu “Linking Research and Innovation on Waterfront through Technology for Excellence of Resilience” (więcej o projekcie tutaj), który ma na celu wypracowanie strategii doskonalenia badań naukowych i innowacji w celu stworzenia narzędzi dla utrzymania wysokiej jakości obszarów nadwodnych w obliczu zmian klimatycznych.

Anna Ochmann, reprezentowała sieć River//Cities Platform (której Fundacja ARTeria jest członkiem od 2017 r.) jako jedna z „main researchers” w ramach tego projektu. Wspólnie z naukowcami, architektami, urbanistami, przedstawicielami urzędów miasta i organizacji społecznych, ekspertami oraz studentami pracowała nad rozwiązaniami dotyczącymi trzech lokalizacji w obszarze metropolii Lizbony: Alcochete Marshlands, Cascais Public Promenade oraz Riberia d’Ilhas World Surving Reserve.

Goszczący uczestników lizboński Universytet Lusófona zorganizował w trakcie także kolejną edycję warsztatów, szereg wizyt studialnych, seminaria i spotkania z ekspertami m.in. z Luís Lobo Xavier (Fundação Gulbenkian, Director para a Sustentabilidade), Bernardo Vaz Pinto (ULHT), Pedro Pinto (IST, PhD Berkeley), Gustavo Magalhães (PhD Austin/Porto), a także ekspertami od wykorzystania sztucznej inteligencji.

Kolejny projektowy miesiąc odbędzie się w czerwcu w Gdańsku.

Projekt jest współfinansowany w ramach programu Research and Innovation Staff Exchange (RISE), Marie Skłodowska-Curie Actions, Horyzont 2020.