KULTURALNE PODRÓŻE w marcu – o zimnej wojnie i nowohuckich schronach

W trakcie kolejnego spotkania z cyklu Kulturalne Podróże (2 marca 2018 r.) przenieśliśmy się do czasów zimnej wojny i do nowohuckich schronów. Rozmawialiśmy o sytuacji politycznej lat 50. (w Polsce i na świecie), o zimnej wojnie i wyścigu zbrojeń, o rzeczywistym prawdopodobieństwie wybuchu III wojny światowej, a także o propagandzie z tym związanej. czytaj dalej „KULTURALNE PODRÓŻE w marcu – o zimnej wojnie i nowohuckich schronach”

Kulturalne podróże w styczniu – zapraszamy nad Grande Navigli do Mediolanu…

Przestrzeń Mediolanu jest dość nietypowa – przez miasto nie przepływa żadna rzeka, a plan miasta oparty jest na trzech koncentrycznych pierścieniach… (co ułatwia życie kierowcom, ale dla pieszych nie jest takie intuicyjne). Ciekawostką są natomiast pozostałości dużego systemu kanałów, w których co prawda (w większości) nie płynie już woda, ale stanowią ciekawostkę na turystycznej mapie miasta. Pięć lombardzkich korytarzy wodnych (navigli) miało zapewnić komunikację między jeziorami Como i Maggiore, rzeką Ticino, Padem i… Morzem Adriatyckim! Co ciekawe – ich historia sięga czasów starożytnych: pierwsze (o charakterze irygacyjnym_ powstały już za panowania Tarkwiniusza Pysznego (590 p.n.e.), a później były rozbudowywane przez Rzymian (od 222 p.n.e.). Natomiast prawdziwym początkiem navigli był długoletni konflikt między Mediolanem a cesarzem Barbarossa (leżące niedaleko miasto Pawia sprzymierzyła się z Germanami, więc zagrożony z południa Mediolan postanowił wybudować wewnętrzną fosę obronną, który dwa wieki później został przekształcony w kanał nawigacyjny). W XIII wieku powstał tzw. Naviglio Grande (łączący rzekę Ticino z Mediolanem), który miał znaczenie melioracyjne (nawadniał rozległe pola ryżowe i zapewniał funkcjonowanie młynów). Warto wiedzieć, ze dzięki niemu Mediolan może poszczycić się tak piękną katedrą – to właśnie nim sprowadzano marmur i inne materiały potrzebne do jej  budowy. Gdy w XIV wieku do Mediolanu przybył Leonardo da Vinci (przy okazji wizyty w Mediolanie warto zerknąć na najsłynniejszy chyba fresk świata – „Ostatnią wieczerzę”) powstał projekt budowy kolejnych dwóch kanałów, łączących rzekę Adda z Ticino (Naviglio Martesana i Naviglio Bereguardo). Ostatnie dwa kanały (Naviglio Paderno i Naviglio Pavese) zostały oddane do użytku na przełomie XVIII i XIX wieku (już pod panowaniem austriackim). Niestety w 1930 większość kanałów osuszono i dzisiaj można oglądać jedynie ich pozostałości – choć powstające stowarzyszenia i mieszkańcy łączą siły dla przywrócenia ich świetności.

O wyjątkowych mediolańskich kanałach rozmawialiśmy 11 stycznia 2018 roku – a kolejne spotkanie z cyklu już w marcu! Zapraszamy!

Spotkanie nt. Europejskiego Roku Dziedzictwa

Rok 2018 został ogłoszony przez Komisję Europejską Rokiem Dziedzictwa Kulturowego (European Year of Cultural Heritage/EYCH). Z tej okazji na terenie całej Europy odbywać się będą różnego rodzaju wydarzenia informujące, kulturalne, edukacyjne oraz zwiększające społeczną świadomość. Oficjalna ceremonia rozpoczęcia obchodów Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego obędzie się w dniach 7 – 8 grudnia 2017 r. w Mediolanie podczas Euopejskiego Forum Kultury, w którym weźmie udział także prezeska Fundacji ARTeria Anna Ochmann. czytaj dalej „Spotkanie nt. Europejskiego Roku Dziedzictwa”

Kulturalne podróże w listopadzie czyli spacer po mikulczyckich ścieżkach

To była nietypowa podróż… Tym razem wybraliśmy się na pieszą wycieczkę po Mikulczycach (2 listopada 2017 r.). Naszym przewodnikiem były Elżbieta Mikresz i Gabriela Kodowska, mikulczyczanki, które w trakcie wrześniowego spotkania zaproponowały taki spacer w myśl hasła „cudze chwalicie, swego nie znacie”. czytaj dalej „Kulturalne podróże w listopadzie czyli spacer po mikulczyckich ścieżkach”