5 lutego 2018 r. spotkaliśmy w ramach kolejnych ARTerioinspiracji, żeby porozmawiać o tym czy kopiowanie może wpływać na kreatywność, a także o tym czy kreatywność jest potrzebna do innowacyjnych rozwiązań i rozwoju przedsiębiorstw. Inspiracją do naszej dyskusji był artykuł “Copying Other People’s Art Can Boost Creativity, Study Finds” autorstwa Issaca Kaplana (link), który na wstępnie streściła prezeska Fundacji Anna Ochmann. Uczestnicy spotkania zastanawiali się nad tym czy twórcze myślenie przydaje się we wdrażaniu innowacji w firmie? I czy w ogóle warto twórczo myśleć? Zastanawiali się także nad tym jak zwiększać swoją kreatywność i twórcze myślenie w codziennym życiu i czy wystarczy do tego kopiowanie obrazów… czytaj dalej „ARTerioinspiracje w lutym czyli o kreatywności, kopiowaniu i… przedsiębiorczości”

Instytut IQ w lutym – czyli jak ucząc muzyki uczyć matematyki…

Fundacja ARTeria od kilku lat współpracuje z amerykańskim Instytutem Theloniusa Monka włączając się w organizację Międzynarodowego Dnia Jazzu, a teraz otrzymaliśmy link do opracowanych przez Instytut narzędzi (prostych gier i aplikacji) bazujących na powiązaniach muzyczno-matematycznych, które znakomicie nadają się do uatrakcyjnienia lekcji matematyki w szkołach. czytaj dalej „Instytut IQ w lutym – czyli jak ucząc muzyki uczyć matematyki…”

ARTerioinspiracje w styczniu czyli kilka słów o międzynarodowym rynku muzycznym

Rok 2018 rozpoczęliśmy od spotkania z cyklu ARTerioinspiracje (spotkaliśmy się 10 stycznia 2018 r.) i gorącej dyskusji o międzynarodowym rynku muzycznym. Wstęp do spotkania przedstawił Wenancjusz Ochmann i Julia Raszawska, w oparciu o raport „GLOBAL MUSIC RAPORT. Music consumption exploding worldwide” przygotowanego przez IFPI. czytaj dalej „ARTerioinspiracje w styczniu czyli kilka słów o międzynarodowym rynku muzycznym”

KONCERT ZIMOWY z Venos Studio

19 grudnia 2017 roku w Kurorcie Qultury Gajowa 9 w Zabrzu-Mikulczycach rozbrzmiewały piosenki zimowe oraz standardy muzyki rozrywkowej i jazzowej w interpretacjach wokalnych, gitarowych i zespołowych w wykonaniu uczniów i słuchaczy Działu Wokalnego oraz słuchaczy Studium Muzyki Rozrywkowej VENO’S STUDIO w Zabrzu. czytaj dalej „KONCERT ZIMOWY z Venos Studio”

INSYTUT IQ – czym jest dla nas „europejskie dziedzictwa kulturowe”

Kolejne spotkanie z cyklu INSTYTUT IQ (spotkaliśmy się 14 grudnia 2017 r.) dedykowaliśmy obchodom Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego, który potrwa cały 2018 rok i próbie odpowiedzi na pytanie czym dla nas – mieszkańców Śląska – jest i co oznacza pojęcie „europejskie dziedzictwo kulturowe”, czy buduje nasza tożsamość i przyszłość?. czytaj dalej „INSYTUT IQ – czym jest dla nas „europejskie dziedzictwa kulturowe””

ARTerioinspiracje w grudniu czyli kilka słów podsumowania Europejskiego Forum Kultury 2017

Europejskie Forum Kultury jest jednym z najważniejszych wydarzeń organizowanych co dwa lata przez Komisję Europejską, którego celem jest m.in. wzmocnienie europejskiej współpracy w dziedzinie kultury, umożliwienie nawiązania współpracy przez najważniejsze podmioty w tym sektorze, a także podsumowanie realizacji europejskiego planu działań na rzecz kultury. Ważnym elementem spotkań jest faktyczna debata na temat polityki i inicjatyw UE w dziedzinie kultury.

Tegoroczne forum było dodatkowo dedykowane refleksji na temat roli kultury w podejmowaniu europejskich i światowych wyzwań oraz wkładu kultury i kreatywności w lokalny i regionalny rozwój społeczno-ekonomiczny. Krótkie streszczenie najważniejszych wystąpień oraz prezentacji zaprezentowała uczestnikom grudniowego spotkania z cyklu ARTerioinspiracji Anna Ochmann, a następnie zaprosiła do dyskusji.

Impulsem do wyboru takich, a nie innych punktów ciężkości w trakcie tegorocznego Forum było m.in. spotkanie przywódców UE w Göteborgu w listopadzie 2017 roku podsumowany w opublikowanej informacji prasowej (link tutaj) i związany z tym komunikat „Przyszłość Europy: utworzenie europejskiego obszaru edukacji do 2025 r.” (dostępny tutaj).

Zapraszamy także do zapoznania się z materiałami po Europejskim Forum Kultury 2017 dostępnymi tutaj.

W ramach ARTerioinspiarcji spotkaliśmy się 13 grudnia 2017 r., kolejne spotkanie 10 stycznia 2018 roku – tym razem dedykowane rynkowi muzycznemu – serdecznie zapraszamy (potwierdzenie uczestnictwa, ze względów organizacyjnych, jak zwykle na adres biuro@fundacja-arteria.org).

DZIEŃ WOLONTARIUSZA

5 grudnia 2017 r. po raz kolejny dziękowaliśmy wolontariuszom Fundacji ARTeria za ich bezinteresowne zaangażowanie w realizację naszych działań. „Volontarius” w języku łacińskim oznacza „dobrowolny, chętny” i żeby podziękować wszystkim tym, którzy angażują swój czas i umiejętności na rzecz innych Organizacja Narodów Zjednoczonych ustanowiła w 1985 roku dzień 5 grudnia jako Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. Badania  (m.in. Stowarzyszenia Klon/Jawor) pokazują, że w ostatnich latach odsetek wolontariuszy wśród Polaków jest niezmienny – w działalność społeczną angażuje się jedynie co piąta osoba, a w grupie tej przeważają osoby młode, dobrze wykształcone, ze stabilną sytuacją materialną. czytaj dalej „DZIEŃ WOLONTARIUSZA”