ARTeria w Brukseli

Anna Ochmann, jako reprezentantka Fundacji River//Cities Platform (której Fundacja ARTeria jest członkiem od 2017 roku) weźmie udział w spotkaniu organizowanym przez Komisję Europejską związanym z rozpoczęciem realizacji międzynarodowego projektu „Linking Research and Innovation on Waterfront through Technology for Excellence of Resilience to face Climate Change”, który otrzymał dofinansowanie w ramach programu Horyzont 2020 (H2020-MSCA-RISE-2018). czytaj dalej „ARTeria w Brukseli”

ARTeria w Ostende

Anna Ochmann, prezeska Fundacji ARTeria, wzięła udział w drugim spotkaniu partnerów międzynarodowego projektu „I_IMPROVED (Innovative, Informal Methodologies for Practival, River-Oriented and Versatile Education)”. To wspólna europejska idea promująca zaangażowanie społeczne poprzez kulturę. Jej priorytetami są integracja społeczna, otwarte i innowacyjne praktyki w obszarze cyfrowym oraz kształcenie dorosłych (przede wszystkim kompetencji pracowników i decydentów organizacji kulturalnych) na rzecz dialogu międzykulturowego, spójności społecznej i zaangażowania społecznego zgodnie z wartościami demokratycznymi. czytaj dalej „ARTeria w Ostende”

ARTerioinspiracje w styczniu czyli… czy moje dziecko ma talent?

Częstymi pytaniami, które padają w trakcie naszych spotkań z cyklu ARTerioinspiracje czy INSTYTUT IQ, tych dedykowanych edukacji artystycznej, są: „kiedy warto a kiedy powinno się zapisać dziecko na zajęcia z muzyki czy z plastyki?”, „jak oswajać dziecko z muzyką?”,  „jak odkryć talent muzyczny malucha?”, „po czym poznać, że moje dziecko ma artystyczny talent?”, „czy ważniejszy jest talent czy praca…?”… Zainspirowani tymi pytaniami, a także wnioskami z naszego grudniowego ARTerioinspiracyjnego spotkania postanowiliśmy dedykować styczniową dyskusję poszukiwaniom odpowiedzi na te pytania.  Spotkaliśmy się 3 stycznia 2019 r., a moderatorem dyskusji był Wenancjusz Ochmann.   czytaj dalej „ARTerioinspiracje w styczniu czyli… czy moje dziecko ma talent?”

To było wyjątkowe spotkanie! W pewnym stopniu stanowiło podsumowanie szeregu naszych spotkań z cyklu INSTYTUT IQ (ale też ARTerioinspiracje) w ostatnim roku, a nawet ostatnich dwóch latach. W pewnym stopniu zostało zainspirowane wyjątkowym badaniem (o tym za chwilę), a przede wszystkim faktem, że staramy się, żeby ARTeryjne projekty i programy były odpowiedzią na to co piszą w ankietach uczestnicy naszych spotkań czy warsztatów. Przywołane badanie było o tyle niezwykłe, że zostało zrealizowane przez… wetransfer! czytaj dalej „INSYTUT IQ w grudniu czyli gdzie „kreatywni” szukają inspiracji, gdzie powstają ich najlepsze pomysły i nie tylko…”

Zgodnie z najnowszymi badaniami rozwój pamięci werbalnej, połączeń nerwowych pomiędzy półkulami mózgu, lepsze zdolności manualne, ale także większa systematyczność, dyscyplina oraz umiejętność koncentracji są związane z nauką gry na instrumentach muzycznych! czytaj dalej „ARTerioinspiracje w grudniu czyli dlaczego granie na instrumentach kształtuje mózg i charakter…”

Spotkanie eksperckie w Londynie

Anna Ochmann oraz Wenancjusz Ochmann zostali na początku 2018 roku zaproszeni do grona międzynarodowych ekspertów (wśród reprezentantów takich uczelni wyższych, instytucji i organizacji jak: Università degli Studi di Roma „La Sapienza” (Włochy), SOAS University of London (Wielka Brytania), SINTEF (Norwegia), Università degli Studi di Cagliari (Włochy), EdTech Foundry (Norwegia), Universität Wien (Austria), Vrije Universiteit Amsterdam (Holandia), PositiveNegatives Ltd (Wielka Brytania), Kerko Média (Węgry)) pracujących nad koncepcjami projektów dedykowanych zwiększeniu udziału młodych ludzi w europejskiej demokracji, rozwijania ich refleksji na tematy społeczno-ekonomiczne związane z Unią Europejską. W grudniu 2018 roku (6-9 grudnia) grupa ekspertów pracowała w Londynie nad rozwojem tych koncepcji związanych z nowymi konkursami w ramach Horyzontu 2020.

Ankieta Komisji Europejskiej z ARTerią

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w ankiecie Komisji Europejskiej, której tematem były m.in. doświadczenia w kontaktach z Unią Europejską on-line (z użyciem stron Komisji Europejskiej i jej agend), a celem udoskonalenie strony Komisji tak, aby miliony osób poszukujących informacji mogły szybciej znaleźć to, czego szukają.