Global FemART czyli ARTeria w Sheffield

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wezmą udział w pierwszym spotkaniu partnerów międzynarodowego projektu „Global FemArt– Supporting Female Artists and Creatives to Globalise their Business”, współfinansowanego w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ Partnerstwa Strategiczne. Jego celem jest wsparcie artystek w rozwoju ich kompetencji przedsiębiorczych poprzez kompleksowy program łączący szkolenia (online) oraz mentoring. czytaj dalej „Global FemART czyli ARTeria w Sheffield”

Bridging the Gap czyli ARTeria w Maladze

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w pierwszym spotkaniu partnerów międzynarodowego projektu „Bridging the Gap: new mentoring methods for young creative entrepreneurs in Europe”, który uzyskał finansowanie w ramach europejskiego programu Erasmus + Strategic Partnerships for vocational education and training. Spotkanie odbyło się w dniach 8-9 listopada w hiszpańskiej Maladze. czytaj dalej „Bridging the Gap czyli ARTeria w Maladze”

6 listopada 2018 r. spotkaliśmy się na przedostatniej w tym roku ARTerioinpiracyjnej dyskusji. Na prośbę uczestników naszego wrześniowego spotkania (rozmawialiśmy wówczas o tym jak zainteresować dzieci sztuką – link tutaj) tym razem podjęliśmy temat – jak „zarazić” dzieci muzyką. czytaj dalej „ARTerioinpiracje w listopadzie czyli jak zainteresować najmłodszych – tym razem muzyką”

W tym roku przedstawiciele Fundacji ARTeria nie wzięli bezpośrednio udziału w międzynarodowej konferencji i spotkaniu członków sieci Culture Action Europe (której Fundacja ARTeria, jest członkiem od 2010 roku, jako jedyna polska organizacja pozarządowa i jako jeden z trzech polskich członków obok Nadbałtyckiego centrum Kultury z Gdańska i Międzynarodowego Centrum Kultury z Krakowa). Spotkanie odbyło się w dniach 25-27 październik 2018 w Timisoarze w Rumunii. Reprezentantem polskich członków sieci byli dyrektor Nadbałtyckiego Centru Kultury – Larry Ugwu oraz Magdalena Zakrzewska-Duda, z którą współpracujemy na co dzień w sieci R//C. czytaj dalej „Beyond the Obvious: ctrl+shift HUMAN: Arts, Sciences & Technologies in Coded Societies czyli ARTeria w Timisoarze”

17 października 2018 r. zorganizowaliśmy kolejne spotkanie z cyklu INSTYTUT IQ, którego przewodnim hasłem była praca w przemysłach kultury. Kreatywne zawody czyli uwarunkowania wyborów i sytuacji zawodowych osób z artystycznymi pasjami. Punktem wyjścia był tekst przygotowany przez Bogusławę Bębnik, doświadczoną doradczynię zawodową współpracująca także z Fundacją ARTeria. W rozmowie z Anną Ochmann (cały tekst ukaże się niebawem na portalu ArtENprise) wskazała ona dwie ważne prawidłowości związane z pracą w sektorze kultury i kreatywnym. Pierwsza to kwestia podjęcia decyzji zawodowej, druga – obniżone poczucie wartości swojej pracy. czytaj dalej „INSYTUT IQ w październiku czyli o pracy w przemysłach kultury i uwarunkowaniach wyborów i sytuacji zawodowej artystów”

W trakcie październikowego spotkania z cyklu ARTerioinspiarcje (9 października 2018 r.) powróciliśmy do tematów: edukacji kulturowej, edukacji artystycznej, promocji czytelnictwa czyli… szeroko uczestnictwa w kulturze i do polityk publicznych, które to uczestnictwo mają wspierać. Dyskutowaliśmy więc o środkach na konkursy grantowe, o ustawie o jednolitej cenie książki, o edukacji, o słabej promocji, o braku kampanii społecznych, o rynku książki. czytaj dalej „ARTerioinpiracje w październiku czyli trochę o politykach kulturalnych a trochę o uczestnictwie w kulturze”

KOSZ Z KSIĄŻKAMI

W poprzednich latach zrobiliśmy kilka edycji akcji „sekretna książka na walentynki”, potem było „uwolnij książkę” (i przy okazji zostało „uwolnionych” sporo płyt CD i DVD), najnowsza to „kosz z książkami”. Stoi w sekretariacie Prywatnej Szkoły Muzycznej VENO’S STUDIO i można się częstować. Może znajdziecie coś ciekawego na coraz dłuższe jesienne wieczory. Książka, kubek gorącej herbaty z cytryną i cynamonem, koc… A jeżeli ktoś chciałby podzielić się swoimi książkowymi zapasami – zapraszamy do dołożenia się do kosza!

Przedstawiciele ARTerii na spotkaniu partnerów I_IMPROVE w Sztokholmie

Anna Ochmann i Wenancjusz Ochmann wzięli udział w spotkaniu partnerów projektu „I_IMPROVED  (Innovative, Informal Methodologies for Practival, River-Oriented and Versatile Education)„, które odbyło się w dniach 27-29 września 2018 r. w Sztokholmie, Szwecja. Naszym gospodarzem był lider projektu INTERCULT, a partnerami projektu są organizacje z Belgii, Polski, Litwy, Austrii i Włoch. czytaj dalej „Przedstawiciele ARTerii na spotkaniu partnerów I_IMPROVE w Sztokholmie”

ARTeria w Atenach – kolejne międzynarodowe spotkanie parterów fundacji

25 września 2018 r. w Atenach (Grecja) odbyło się spotkanie partnerów projektu ArtENprise (Supporting Artists and Cultural Organizations in developing Entrepreneurial Skills/Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości artystów i organizacji kulturalnych). Podsumowaliśmy najważniejsze działania projektowe, omówiliśmy także kolejne sposoby rozpowszechniania wypracowanych w ramach projektu materiałów. W spotkaniu Fundację ARTeria reprezentowali Anna Ochmann, prezeska Fundacji oraz Wenancjusz Ochmann prowadzący w projekcie m.in. badania i szkolenia testowe. czytaj dalej „ARTeria w Atenach – kolejne międzynarodowe spotkanie parterów fundacji”