3 listopada 2017 r. spotkaliśmy się na kolejnej ARTerioinspiracyjnej dyskusji. Tym razem podsumowaliśmy warsztaty aktywizacyjne „czy młodzi chcą samorządzić?” zorganizowane przez VENO’S STUDIO Przemysły Qultury 12 października 2017 r. w muzeum Śląskim w Katowicach, w których wzięło udział prawie 300 młodych ludzi z całego województwa śląskiego, a zespół Fundacji ARTeria uczestniczył nie tylko w przygotowaniu warsztatów, ale także w opracowaniu raportu podsumowującego (do pobrania tutaj). czytaj dalej „Listopadowe ARTerioinspiarcje czyli podsumowanie warsztatów „czy młodzi chcą samorządzić?””

Badanie “Business Models in Arts and Cultural Organisations” z ARTerią

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w międzynarodowym badaniu realizowanym przez University of the Arts London na zlecenie konsorcjum Creative Lenses (a finalnie Komisji Europejskiej) „Business Models in Arts and Cultural Organisations: Barriers to and Perspectives on Change”

Badanie dotyczy zarówno analizy źródeł finansowania organizacji, zmian wprowadzonych w celu poprawy stabilności i realizacji zadań statutowych, ale także refleksji nad tym, co prowadzi do wprowadzenia tych zmian, nad przeszkodami w działalności i finalnie nad wartościami, które leżą u podstaw działania organizacji i są podzielane przez pracowników.

Więcej o projekcie i badaniu (wzięliśmy udział w październiku 2017 r.)  tutaj.

Kolejne spotkanie z cyklu ARTerioinpiracje (18 października 2017 r.) dedykowaliśmy tematyce artystycznych interwencji w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw w kontekście europejskich dobrych praktyk. Temat poruszyliśmy kilka dni wcześniej w ramach dyskusji związanej z obchodami European Freelancers Week (więcej tutaj) i okazał się na tyle interesujący, że uczestnicy postanowili kontynuować dyskusję w ramach tego naszego cyklicznego spotkania. czytaj dalej „ARTerioinspirajce w październiku czyli European context of artistic intervention in SMe&PA”

Badanie European Vocational Skills Week z ARTerią

Fundacja ARTeria, jako organizator zeszłorocznych wydarzeń w ramach European Vocational Skills Week wzięła udział w międzynarodowym badaniu realizowanym jako podsumowanie zeszłorocznej akcji „odkrywania talentów” i rozwijania kwalifikacji zawodowych, którego celem jest lepsze przygotowanie kolejnych edycji tego wydarzenia. Badanie było realizowane na zlecenie Komisji Europejskiej, ankietę wypełniliśmy 16 października 2017 r.

Zapraszamy na warsztaty realizowane w tym roku w dniach 20 – 24 listopada 2017 r., więcej tutaj.

Europejski Tydzień Freelancerów z ARTerią

Bycie artystą w Polsce oznacza często (jak nie przede wszystkim) bycie freelancerem… Większość osób współpracujących z ARTerią lub włączająca się w nasze działania na co dzień prowadzi własne mikro działalności gospodarce lub pracuje właśnie jako freelancerzy stanowiąc tę część rynku pracy, której polskie statystyki za bardzo nie ogarniają… Zresztą nie tylko w Polsce – w zeszłym roku liczba freelancerów w Europie przekroczyła 10 milionów i przewiduje się, że liczba ta będzie rosnąć. Freelancerzy stanowią 4% wszystkich aktywnych zawodowo Europejczyków. Muszą więc powstawać usługi i rozwiązania skierowane konkretnie do tej grupy. Stąd postanowiliśmy się włączyć w tegoroczny (obchodzony już drugi raz) Europejki Tydzień Freelancerów. czytaj dalej „Europejski Tydzień Freelancerów z ARTerią”

KARASOL KSIĄŻEK w KURORCIE QULTURY

26 października 2017 roku od godz. 18.00 w KURORCIE QULTURY odbyło się spotkanie z pisarzem, autorem „trylogii śląskiej” Aleksandrem Lubiną zatytułowane „Lepiej śmiać się niż płakać? Humor, dowcip, sens w trzech częściach „Mimrów z mamrami”. Można było usłyszeć fragmenty książek (w wykonaniu Mirosława Neinerta, który użyczył głosu w nagraniu audiobooku pierwszej części trylogii), a także muzyczne inspiracje , które towarzyszyły autorowi w trakcie pisania. Całość spotkania została pomyślana jako możliwość otwartej rozmowy autora z czytelnikami, miejsce inspiracji i wymiany myśli. Spotkanie prowadził Wenancjusz Ochmann.
czytaj dalej „KARASOL KSIĄŻEK w KURORCIE QULTURY”