Nowy cykl fundacyjnych spotkań. Tym razem… gruzińska supra

24 września 2013 r. rozpoczęliśmy nowy cykl otwartych dyskusyjnych spotkań organizowanych przez ARTerię. Są one dedykowane odkrywaniu innych kultur, poznawaniu, a czasem nawet „smakowaniu”, bardziej lub mniej odległych regionów czy miast, a także ciekawostek związanych z kulturą naszych bliskich i dalekich sąsiadów.

Jak na inaugurację cyklu przystało rozpoczęliśmy od krainy winem i czaczą płynącej, od kraju, którego kultura spotkania, biesiadowania jest zupełnie niepowtarzalna. Próbowaliśmy poprzez pokaz zdjęć i krótkich filmików, poprzez opowieści oraz… pyszną zupę lobio (to potrawa-zupa z fasoli w bogatej kompozycji przypraw) przywołać na ten krótki spotkaniowy czas nastrój prawdziwej gruzińskiej supry (czyli uczty). Zresztą jak na prawdziwą suprę przystało była żywiołowa dyskusja o Gruzji, o sztuce, polityce, religii, życiu i kulturze tego niezwykłego kraju… Nie ma supry bez tamady – przewodnika spotkania, tym razem jego rolę pełniła prezes Fundacji Anna Ochmann.

Inspiracją do dyskusji były także artykuły z jesiennego magazynu BEDRIFT (można je znaleźć np.tutaj).

Na kolejną wyprawę zapraszamy do Estonii – szczegóły organizacyjne i termin jak zwykle będzie można znaleźć na stronie ARTerii oraz w naszym newsletterze (wstęp wolny, jednak ze względów organizacyjnych prosimy o wcześniejsze potwierdzenie chęci uczestnictwa na adres biuro@fundacja-arteria.org). Już teraz serdecznie zapraszamy.