Kulturalne podróże w maju czyli o tradycji i rękodziele

To było bardzo nietypowe spotkanie z cyklu KULTURALNE PODRÓŻE – zainspirowane projektem przygotowywanym przez zespół Fundacji ARTeria w międzynarodowym partnerstwie, a związanym z tradycją rękodzieła opartego na wełnie i tworzeniu z niej produktów. Spotkaliśmy się 16 maja 2018 r w KURORCIE QULTURY Gajowa 9 w Zabrze. Oprócz prezentacji, dyskusji, był także czas na… tworzenie przez uczestników biżuterii i elementów ubioru z wełny!

Wykorzystując technologie filcowania na sucho i na mokro uczestnicy tworzyli z wełny korale, kolczyki i bransoletki, a także elementy ozdobne na chusty i sukienki. Inspiracją do dyskusji o inspiracjach lokalnością, starym rzemiosłem, dziedzictwem materialnym, ale też niematerialnym były dwie historie: BIHORCOUTURE (link) oraz SLOW-ART (link).

BIHORCOUTURE to autentyczna marka rumuńska z lokalnymi rzemieślnikami jako projektantami, ale też społeczność pokazująca jak duże domy mody (takie jak Valentino czy Louis Vuitton ) inspirują się lokalnymi kulturami prezentując oryginalne tradycyjne projekty i produkty z całego świata jako swoje własne – nowe przedmioty w kolekcjach. Takim symbolem tej praktyki stała się tradycyjna rumuńska kurtka Bihora, która znalazła się w zeszłorocznej kolekcji Diora (w cenie 30 000 euro) – ciekawy filmik na ten temat tutaj. Społeczność BIHORCOUTURE uważa, że inspirowanie jest dobre, ale niesprawiedliwe jest to, że lokalne społeczności , utrzymujące te tradycje przy życiu nie dostają z tego żądnych pieniędzy, wsparcia, a także w informacjach PR domów mody pomijany jest ten fakt. I w rezultacie te tradycje umierają. Bihor Couture został stworzony, aby pomóc lokalnym twórcom w sprzedaży ubrań i kontynuowaniu ich rzemiosła.

W trakcie naszego spotkania odnosiliśmy się przede wszystkim do zapominanej już coraz częściej w Beskidzie, ale też szerzej w Karpatach tradycji produkcji z wełny. A przecież pasterstwo w Karpatach było przez wieki podstawą gospodarki rolnej, kształtowało kulturę materialną i duchową.

Kolejne spotkanie z cyklu we wrześniu, po wakacjach. Serdecznie zapraszamy!