Kulturalne podróże w listopadzie czyli o wielkich europejskich bitwach

Listopadowe spotkanie z cyklu KULTURALNE PODRÓŻE odbyło się 5 listopada 2018 r. Kontynuowaliśmy pomysł podróży tematycznej przez Europę (po wrześniowym szlaku sztuki ulicznej) tym razem pod hasłem „wielkie europejskie bitwy”. W naszym subiektywnym wyborze tych miejsc odwiedziliśmy cztery państwa: Francję, Belgię, Austrię i… Bułgarię. Taki wybór tematu miał tez związek z 100. rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości.

Dunkierka czyli operacja „Dynamo” – ewakuacja Brytyjskiego Korpusu Ekspedycyjnego, która ocaliła życie ponad 330 tysiącom żołnierzy. Żołnierzy próbowano ratować wszystkim „co pływało” – zarówno okręty bojowe, statki wycieczkowe, kutry, skonfiskowane statki z floty holenderskiej… Część z nich został zatopiona, ale operacja i tak zakończyła się sporym sukcesem (choć Winston Churchill podsumował to w swoim stylu słowami „wojen nie wygrywa się ewakuacjami”). Więcej o pamiętnym 26 maja 1940 roku można dowiedzieć się w Dunkirk 1940 Museum.

Belgia to dwa miejsca – ArdenyWaterloo, którego nie mogło zabraknąć w czasie tej podróży. Bitwa o Ardeny to pasjonująca historia taktyki, łutu szczęścia (poprawa pogody), kłótni generałów Pattona i Montgomerego i zbrodni wojennych (po obu stronach). Plan hitlerowskiej operacji „Straż nad Renem” był bardzo dobrze przygotowany a siły niemieckie na początku miały przytłaczającą przewagę. To co pamiętamy z lekcji historii to konferencja generałów w Verdun, bohaterska obrona miasta Bastonge – po więcej szczegółów warto odwiedzić miejsca związane z ofensywą w Ardenach (przede wszystkim Muzeum Grudnia 1944 w La Gleize i Bastogne War Museum).

Mała, spokojna miejscowość w belgijskiej Walonii. Waterloo. Nazwa znana niemal każdemu. Symbol ostatecznej przegranej Napoleona i koniec jego stu dni…Uważana za jedną z najważniejszych bitew świata. Co ciekawe – literacki opis starcia można znaleźć w „Nędznikach” Wiktora Hugo. Szczegóły historyczne – w muzeum Waterloo 1815 w Braine-l’Alleud oraz w Wellington Museum.

Dwie kolejne bitwy to Warna czyli klęska sił polskich i węgierskich pod Warną oraz odsiecz Wiednia czyli wojny z Turkami.

Warna czyli 10 listopada 1444 roku. Koniec marzeń o zdobyciu Adrianopola i wyzwoleniu Konstantynopola przez wojska polsko-węgierskie – żeby dowiedzieć się więcej warto odwiedzić pomnik-mauzoleum poświęcone polskiemu królowi Władysławowi Warneńczykowi.

I na koniec Wiedeń czyli ciąg dalszy bitew z Turcją. 12 września 1963 roku. I sławna szarża dwudziestu tysięcy jeźdźców dosłownie roznosząca na końskich kopytach turecką armię. Dziś warto stanąć w miejscu z którego armią dowodził wówczas  Jan II Sobieski czyli na wzgórzu Kahlenberg.

Na zakończenie spotkania uczestnicy dyskutowali o odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 roku, o innych ważnych bitwach, także miejscach bitew na Śląsku. Postanowiliśmy, w trakcie jednego z kolejnych spotkań, wrócić do tego tematu.

Kolejne spotkanie z cyklu w styczniu 2019. Serdecznie zapraszamy, szczegóły na stronie internetowej i w siedzibie Fundacji.