Konferencja „Europejskie Stolice Kultury. Impuls do zmian” z udziałem przedstawicieli Fundacji ARTeria

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzieli udział w konferencji „Europejskie Stolice Kultury. Impuls do zmian”, która odbyła się 28 kwietnia 2010 r. w godz. 10.00 – 17.00 w Bibliotece Śląskiej w Katowicach. O „Modernizacji miasta i regionu poprzez projekt kultury jako motor przemian” opowiedział Angeles Diaz Vieco (szefowa Międzynarodowej Fundacji Simetrias, Toledo), o doświadczeniach niemieckich Susanne Skipiol z Essen w wystąpieniu „Europejska Stolica Kultury RUHR 2010: Zmiana poprzez kulturę – kultura przez zmianę”, Petr Dvorak podzielił się doświadczeniami z przygotowywania projektu „Pilzno 2015”, a Kateřina Ondřejková – Projektu Europejskiej Stolicy Kultury – Ostrava 2015.

Wystąpili także: Pedro Hidalgo oraz Ignacio Rodríguez i Torne (prezentacja projektu Cuenca – Region Castilla La Mancha), Laurence Barone oraz Pascal Brunet z Relais Culture Europe z Paryża („Starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury – jak działać skutecznie”, a także „Ogród w kulturze Europy”) , Donato Giuliani („Strategiczne aspekty Europejskiej Stolicy Kultury w kontekście Lille 2004 oraz regionu Nord-Pas de Calais”), Brigitte Zierhut-Bösch („Projekt ESK Linz 2009 – szukanie równowagi”) oraz Gauthier Morax („Starania Tuluzy o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury – szanse i pułapki”).  W spotkaniu wzieli udział m.in.: wiceprezydent Katowic Krystyna Siejna, przewodniczący Rady Programowej ESK Katowice 2016 prof. dr hab. Tadeusz Sławek czy prof. dr hab. Wojciech Świątkiewicz, a także przedstawiciele polskich miast starających się o tytuł ESK w 2016, a całość zakończył panel dyskusyjny – prowadzony przez Michała Chacińskiego z TVP Kultura – z udziałem wszystkich uczestników.