JAZZ DAY 2018 z ARTerią

Już czwarty raz Fundacja ARTeria wspólnie z Prywatną szkołą Muzyczną VENO’S STUDIO włącza się w organizację Międzynarodowego Dnia Jazzu! Międzynarodowy Dzień Jazzu został proklamowany w 2011 roku na 36. sesji Konferencji Generalnej UNESCO, a jego celem jest m.in. rozwijanie wrażliwości społeczności międzynarodowych na muzykę jazzową i podkreślenie znaczenia tego gatunku muzyki jako ważnego środka komunikacji społecznej i dialogu między kulturami. Inicjatorem tego święta i jednocześnie jego Ambasadorem Dobrej Woli jest Herbie Hancock, a współorganizatorem głównych uroczystości Thelonious Monk Institute of Jazz.

Także w tym roku zaplanowaliśmy koncertowe świętowanie, które odbyło się w sali zabrzańskiego KURORTU QULTURY pod hasłem PRZYJAŹŃ&JAZZ. Przygotowaliśmy muzyczny wieczór w konwencji grania międzypokoleniowego: na scenie wystąpią młodzi muzycy z Prywatnej Szkoły Muzycznej VENO’S STUDIO, przyjaciele szkoły, a także zespół dojrzalszych muzyków – pasjonatów dźwięków improwizowanych (choć nie tylko…)  – w projekcie voovoo. Wieczór zakończy wspólne jam session.

Program wieczoru pod hasłem PRZYJAŹŃ&JAZZ – 30 kwietnia 2018 r.

KURORT QULTURY Gajowa 9

19.00

JAZZ QUARTET w składzie: Karolina Michalska – wokal, Sebastian Sokołowski – bas, Wojciech Bembenek – gitara, Dawid Konwant – perkusja. Filmowe wspomnienie tutaj.

JAZZ FEVER – MŁODY JAZZ z VENO’S w składzie, Agata Kornacka – piano, Magdalena Kucharczyk – skrzypce, Sebastian Sokołowski – bas, Wojciech Bembenek – gitara, Kamil Przybyła – hammond, Dawid Konwant – perkusja. Filmowe wspomnienie tutaj.

20.30

JESTEŚ FAJNA KOBIETA – projekt voovoo w składzie: Stanisław Przybyła – gitara, wokal, Łukasz Kansy – bas, wokal, Andrzej Krupa – saksofony, Ireneusz Kucharczyk – gitara, wokal, Wenancjusz Ochmann – instrumenty klawiszowe, wokal, Rico Ryszard Rajca – perkusja, Wojciech Tulaja, Andrzej Oslislo – wokal. Filmowe wspomnienie tutaj.

Więcej o International Jazz Day: www.jazzday.com

Zapraszamy do galerii zdjęć – link.