Heritage and Waterfront Regeneration – z udziałem ARTerii

W dniach 31 sierpnia – 1 września 2017 r. przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w międzynarodowym seminarium poświęconemu działaniom artystycznym w zabytkowych przestrzeniach poprzemysłowych na nabrzeżach pod hasłem „Heritage and Waterfront Regeneration” połączonym ze  spotkaniem projektowym i roboczym członków sieci River//Cities (której ARTeria jest członkiem).

Podczas seminarium szukaliśmy odpowiedzi na pytanie „Jaka powinna być przyszłość naszego nadmorskiego dziedzictwa industrialnego?” oraz pracowaliśmy nad koncepcją nowego wspólnego projektu. Organizatorami spotkania były: stowarzyszenie Fablevision, Uniwersytet Zachodniej Szkocji, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku oraz sieć River//Cities.

W części seminaryjnej wystąpili m.in. prof Katarzyna Kosmala (University of the West of Scotland) z prezentacją Govan-Gdansk in the Regeneration and Waterfront Heritage zone network, Roman Sebastyanski (University of the West of Scotland) z prezentacją Stocznia Gdańska: rola artystów w rewitalizacji terenów postoczniowych i planowaniu urbanistycznym, Liz Gardiner (Fablevision) zaprezentowała z kolei przykłady rezydencji artystycznych (Dr TS Beall /Anna Miler (Metropolitanka), John Mullen, Andrew McAvoy, Dr Ben Parry/Lee Ivett).

Anna Ochmann, wspólnie z Magdaleną Zakrzewską-Dudą (Nadbałtyckie Centrum Kultury) i Liz Gardiner (Fablevision) poprowadziła dwie sesje związane z przygotowaniem nowego międzynarodowego projektu.

W spotkaniu wzięli udział także artyści ze Szkocji (Govan) realizujący w Gdańsku prace artystyczne w ramach RIVERSIDE SOLIDARITY dofinansowanego z programu Creative Scotland (opis interwencji artystycznych tutaj).

Uczestnicy wzięli także udział w koncercie finałowym festiwalu Solidarity of Arts 2017 – orkiestra EXPAT PHILHARMONIC ORCHESTRA (dyrygent Julien Salemkour) zaprezentowała operę „Fidelio” Ludwiga van Beethovena.

Expat Philharmonic Orchestra to orkiestra niezwykła złożona z migrantów i uchodźców z krajów ogarniętych konfliktami – na zakończenie festiwalu wystąpią w twórczym duecie z polskimi muzykami i wybitnymi solistami z całego świata. Z kolei FIDELIO to jedyne dzieło operowe Beethovena stworzone jako bunt przeciwko politycznej opresji i zniewoleniu, wzbogacone o współczesne konteksty polityczne jest artystycznym wołaniem o wolność i pokój.

Koncert odbył się w ogrodzie zimowym Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku.