Fundacja wsparła projekt „Twarze Fundacji”

Wystawę fotografii „Twarze Fundacji”, wykonanych przez uczniów zabrzańskiej Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych, można było oglądać w listopadzie i grudniu 2008 roku w holach zabrzańskiego Domu Muzyki i Tańca. Towarzyszyła gali „Serce za serce” organizowanej co roku przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.
Współpracę z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii rozpoczęliśmy kilka lat temu. Uczniowie Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych oraz Liceum Plastycznego w Zabrzu robili zdjęcia reportażowe w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu oraz fotografowali miejsca związane bezpośrednio z działalnością Fundacji. W tym roku nasz projekt dotyczył wyłącznie ludzi – to im poświęciliśmy cały nasz czas.
Uczniowie klas II-IV Liceum Plastycznego w ramach zajęć specjalizacyjnych na kierunku fotograficznym podjęli to wyzwanie i wykonali w trakcie siedmiu sesji zdjęciowych blisko 3000 zdjęć portretowych dwudziestu pięciu osobom wytypowanym z grona pracowników i współpracowników FRK. Powstało kilkadziesiąt finalnych fotografii, których autorami jest 17 osób.
Projekt ten był dla nas bardzo ciekawym i twórczym przedsięwzięciem i wniósł wiele praktycznych wskazówek i korekt w proces kształcenia młodych ludzi w zakresie fotografii portretowej. W tym obszarze nie ma cenniejszych doświadczeń jak praktyka i kontakt z modelem. Bardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym w projekt pracownikom Fundacji oraz organizatorom tego projektu.
Tomasz Cichowski
Kierownik artystyczny Liceum Plastycznego w Zabrzu
Opiekun artystyczny projektu „Twarze Fundacji”

Tomasz Cichowski CV (pobierz)
Koncertowi „Serce za serce” w roku 2009 towarzyszyło wydanie katalogu tych fotografii. Fundacja ARteria jest jedynym ze sponsorów albumu „Twarze Fundacji”.
Zabrze industrialne w dziedzictwie rodów Donnersmarck, Borsig, Ballestrem. Zabrze modernistyczne w projektach Dominikusa Bohma, Hansa Poelzinga, Maxa Berga czy Paula Bonanza. Zabrze artystyczne: filmowe, fotograficzne, teatralne, muzyczne, sztuk pięknych. Wreszcie Zabrze nowoczesne, wizjonerskie w pracy i osiągnięciach osób związanych z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii.
Projekt zrealizowany przez uczniów Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych pozwolił pasjonatom sztuki spotkać pasjonatów nauki. Efekt tego wyjątkowego spotkania pozwoli Państwu poznać Twarze Fundacji, poznać osoby związane z jednym z najważniejszych symboli Zabrza innowacyjnego.
Anna Ochmann
prezes Fundacji ARTeria
Album Twarze Fundacji w wersji elektronicznej do pobrania [plik PDF 3,4 MB].