Finał AKCJI KREATYWNOŚĆ z ARTerią w Warszawie.

Po czterech KREATYWNYCH MIASTACH (w tym śląskich z Fundacją ARTeria) i serii branżowych warsztatów oraz równolegle z warszawską inicjatywą KREATYWNE DZIELNICE organizatorzy AKCJI KREATYWNOŚĆ 2 zaprasili na konferencję finałową.

Konferencja odbyła się 14 i 15 grudnia 2012 roku w Mediatece Start-Meta (ul. Szegedyńska 13a, Warszawa). Przewidziane zostały cztery sesje, a w roli prelegentów wystąpili doświadczeni eksperci i praktycy z dziedziny designu, ekonomi, prawa i budowania strategii, decydenci i aktywiści – Polacy, Brytyjczycy i Holendrzy.

Pierwsza sesja – KREATYWNE KOMPETENCJE – to wybór warsztatów, poświęconych rozwijaniu kompetencji osób zaangażowanych bezpośrednio w przemysły kreatywne i kultury: komunikacyjnych, międzykulturowych, nowomediowych, a także dotyczących skutecznej komunikacji marki i brandowania produktów. Wykład wprowadzający zatytułowany „Budowanie kreatywnego środowiska i kompetencji” zaprezentował dr Jim Shorthose z Nottingham Trent University, a pozostali goście to: dr Aleksandra Nizielska z Akademii Ekonomicznej w Katowicach (Komunikacja międzykulturowa w relacjach biznesowych),Marta Godzisz z Akademii Animacji 3D DRIMAGINE (Kinematografia i grafika w środowisku nowych technologii), Ela Skrzypek z Brand New Idea (Komunikacja marki, branding sensoryczny. Wykorzystanie tradycyjnych narzędzi designu w  budowaniu strategii marki)orazJanusz Kaniewski z Kaniewski Design (Wzornictwo przemysłowe i jego miejsce w nowoczesnym społeczeństwie).

Gośćmi kolejnej sesji zatytułowanej TWÓRCA I WYKONAWCA. PRAWO A RZECZYWISTOŚĆ byli: Kasia Sawko z Centrum Cyfrowego Projekt Polska (Creative Commons, a ochrona praw autorskich), Jarosław Lipszyc z Fundacji Nowoczesna Polska (Prawa autorskie – najważniejsze zagadnienia), a w debacie wziął udział także Miłosz Bembinow z Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina.

Kolejnego dnia sesja trzecia dedykowana była tematyce: SEKTOR PRZEMYSŁÓW KREATYWNYCH I KULTURY. CO NOWEGO: POLSKA. O „Polskich strategiach rozwoju sektora kreatywnego” opowiedział dr Mirosław Grochowski z Uniwersytetu Warszawskiego, a o miejskich strategiach i programach wsparcia  dyskutowali: Anna Kirejczyk (projekt Cross Innovation, Urząd m. st. Warszawy), Maciej Trzebeński (Fabryka Sztuki Łódź), Michał Karapuda (Zastępca Dyrektora Wydziału Kultury) oraz Robert Piaskowski (Zastępca Dyrektora Krakowskiego Biura Festiwalowego). Dokumenty strategiczne: Strategia Rozwoju Kapitału Społecznego, Forsight przemysłów kultury I kreatywnych zaprezentował przedstawiciel Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Ostatnią sesję SEKTOR PRZEMYSŁÓW KREATYWNYCH I KULTURY. CO NOWEGO: EUROPA ropoczęła Anna Hieropolitańska z Instytutu Adama Mickiewicza (Nowe rozdanie – program Kreatywna Europa), a o międzynarodowych sieciach oraz instytucjach wspierających sektor kreatywny rozmawiali:Robter Steege (Eurocities/Eindhoven), Daniel Stuerzebecher i Urszula Trzeciakowska (European Creative Cluster Lab) oraz Anna Ochmann (Fundacja ARTeria, Culture Action Europe).

Szczegółowy program konferencji tutaj, bezpłatna rejestracja tutaj.