Festiwal rysowania i piknik rodzinny w ramach II Śląskiego Zakątka Zwierzątek

logo zakątka 2W ramach tegorocznej edycji Śląskiego Zakątka Zwierzątek 10 października 2008 r. zaprosiliśmy wszystkich pasjonatów sztuk plastycznych do udziału w festiwalu rysowania, który odbył się w hali Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zabrzu. Zadaniem uczestników była wizualizacja tegorocznego hasła przewodniego konkursu: „Pułapki na cztery łapki”, który przybliżył uczestnikom problem odpadków i zagrożeń, jaki stanowią one dla zwierząt. Uczestnicy startowali w kilku kategoriach reprezentując zarówno szkoły podstawowe, szkoły specjalne, gimnazja, jak i uczniów szkół artystycznych. Prace oceniali artyści plastycy, wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach oraz nauczyciele szkoły plastycznej w Zabrzu. Na ogłoszenie wyników oraz rozdanie nagród zaprosiliśmy wszystkich następnego dnia przed Dom Muzyki i Tańca.

Organizatorami festiwalu byli: Stowarzyszenie Muzyczne Jazzowa Asocjacja Zabrze, zabrzański Oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami oraz Fundacja ARTeria. Do współpracy włączyli się: Schronisko dla bezdomnych zwierząt PSITUL MNIE, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji oraz M STUDIO, a także liczna grupa wolontariuszy.

Fundusze na realizację festiwalu pochodziły z kilu źródeł, przede wszystkim z III edycji otwartego konkursu ofert na zadania publiczne woj. śląskiego w dziedzinie kultury.

W ramach II Śląskiego Zakątka Zwierzątek 11 października 2008 r. mieszkańcy Zabrza i okolic spędzili weekendowy dzień na pikniku rodzinnym pod znakiem „braci mniejszych”. Mogli m.in. podziwiać pokaz psów towarzyszących osobom niepełnosprawnym, pokaz umiejętności psów policyjnych, skonsultować się z weterynarzem, spotkać z fryzjerem dla czworonogów, zobaczyć prezentację umiejętności psów ze schroniska dla zwierząt w Zabrzu-Biskupicach. W czasie trwania pikniku na scenie wystąpili także uczniowie i słuchacze z Prywatnej Szkoły Muzycznej oraz Studium Muzyki Rozrywkowej VENOS STUDIO z Zabrza. Program słowno – muzyczny „Kochajmy zwierzęta” zaprezentowali również uczniowie Szkoły Podstawowej nr 24 pod kierownictwem Danuty Borowskiej. Dodatkową atrakcją były występy mima oraz konkurs „Jak dwie krople wody” dla duetów – właściciel i zwierzak – na największe podobieństwo pomiędzy nimi. Uczestniczyli w nim właściciele psów, kota oraz… królika. Bardzo duże zainteresowanie publiczności towarzyszyło pokazowi psów asystujących osobom niepełnosprawnym Fundacji Dogiq. Na zakończenie dnia można się było dobrze bawić w takt muzyki irlandzkiej zespołu Carrantouhil.

Organizatorami pikniku byli: Fundacja ARTeria, zabrzański Oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami oraz Stowarzyszenie Muzyczne Jazzowa Asocjacja Zabrze. Do współpracy włączyli się: Schronisko dla bezdomnych zwierząt PSITUL MNIE, DMiT, Prywatna Szkoła Muzyczna VENO’S STUDIO, M STUDIO, Studio Kreatywne NIEBIESKIE MIGDAŁY, Ośrodek Szkolenia Psów PASTEL, Fundacja DOGIQ, PRESTOR, Wydział Prewencji Komendy Miejskiej Policji w Zabrzu, a patronat medialny objęło RADIO EM. Do działań włączyła się także rzesza wolontariuszy.

Fundusze na realizację pikniku pochodziły, przede wszystkim z tegorocznej edycji Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.