Europejskie Dni Dziedzictwa 2012 – zapraszamy do odkrywania TAJEMNIC CODZIENNOŚCI

Największe europejskie święto zabytków (Europejskie Dni Dziedzictwa) już po raz dwudziesty jest organizowane także w Polsce. Tegoroczny temat – „TAJEMNICE CODZIENNOŚCI” – ma ocalić od zapomnienia piękno i urok codziennych zdarzeń – zwykłego domowego życia, spotkań, języka, muzyki, obyczajów, obrzędów, pracy, świąt, zabaw i zabawek, kulturę stołu, wytwarzania i rękodzieła. Odkryć często niezauważalne, a często już odchodzące w zapomnienie, przemijające tradycje i przedmioty z nimi związane. Rzeczy mogą wiele opowiedzieć o swoich właścicielach, przechowują historię zdarzeń i osób, którym towarzyszą. Każdy przedmiot jest interesujący dzięki swojej historii, opowieściom, zdarzeniom z nim związanym. Fundacja ARTeria od kilku lat włącza się w organizację tego wydarzenia, a przede wszystkim w jego promocję – zapraszamy więc do odkrywania tajemnic codzienności i odwiedzenia strony tegorocznej edycji EDD: www.edd2012.pl, skąd można także pobrać katalog imprez organizowanych w woj. śląskim.

Europejskie Dni Dziedzictwa to największy w Europie projekt społeczny i edukacyjny, najważniejsze święto zabytków kultury Starego Kontynentu. Ich idea narodziła się 3 października 1985 roku w Granadzie w Hiszpanii podczas II Konferencji Rady Europy, na której minister kultury Francji zaproponował zorganizowanie w całej Europie zainicjowanych we Francji w 1984 roku Dni Otwartych Zabytków. Wówczas po raz pierwszy bezpłatnie udostępniono zwiedzającym obiekty, do których dostęp dotychczas był ograniczony. Inicjatywa cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że w 1991 roku zainspirowała Radę Europy do ustanowienia Europejskich Dni Dziedzictwa. Głównym celem Europejskich Dni Dziedzictwa jest promowanie regionalnego dziedzictwa kulturowego oraz przypominanie o wspólnych korzeniach kultury europejskiej. Imprezy skierowane są do bardzo szerokiej i różnorodnej grupy odbiorców.