DZIEŃ KREATYWNOŚCI w Fundacji ARTeria!

Włoska Genua i Naples, portugalskie Aveiro i Porto, austriacki Linz, litewski Kaunas, hiszpański Valladolid, Segovia czy Madryt oraz Zabrze… To przykłady miast w których wspólnie świętowaliśmy wyjątkowy dzień – Europejski Dzień Kreatywności! Zaprosiliśmy (wspólnie z Prywatną Szkołą Muzyczną VENO’S STUDIO) zaprzyjaźnionych artystów, dzieci w wieku szkolnym i młodzież, stowarzyszenia kulturalne i wszystkich chętnych do wspólnej artystycznej i kreatywnej zabawy pod hasłem „multiKREATOR”.

W specjalnie zorganizowanych „pracowniach multiKREATORA” przy Wolności 311 przez cała sobotę, bezpłatnie można było „sprawdzić się” wokalnie, ale także w grze na gitarze, pianinie, akordeonie czy saksofonie, a w przygotowanej przez dwie nasze wolontariuszki Kamilę Sobiwską i Justynę Kędzierską „przestrzeni multiKREATORA” spróbować swoich sił w technice tempery i akrylu, pobawić się akwarelą, ale także wykonać autorską biżuterię z filcu czy wełny. Frekwencja był ogromna, pomimo spontanicznej organizacji imprezy. Tym samym Fundacja ARTeria dołączyła do kilkuset ośrodków w całej Unii Europejskiej, które 21 marca 2014 r. (my wyjątkowo dzień później z powodów organizacyjnych), w ramach drugiej edycji inicjatywy powołanej w zeszłym roku przez CreART (Network of Cities for Artistic Creation), świętowaliśmy wspólnie Europejski DZIEŃ KREATYWNOŚCI.

Już teraz zapraszamy w przyszłym roku na kolejny kreatywny dzień z ARTerią!