DREAM, IT WORKS! ARTeria na inauguracji starań Katowic o tytuł ESM.

Prezes Fundacji ARTeria wzięła udział w inauguracji starań Katowic o tytuł Europejskiej Stolicy Młodzieży 2015 – „MŁODZI NA START”, która odbyła się 27 marca 2012 roku w Bibliotece Śląskiej w Katowicach. Hasłem oficjalnej inauguracji starań o tytuł Europejskiej Stolicy Młodzieży 2015 jest DREAM, IT WORKS!

W trakcie tego spotkania po części inauguracyjnej, z udziałem prezydenta Miasta Katowice Piotra Uszoka oraz Marszałka Województwa Śląskiego Adama Matusiewicza, wystąpili między innymi: Kamil Durczok, Kieran Lang (młodzieżowy burmistrz Londynu 2011/2012), Jacob Sakil (młodzieżowy burmistrz Londynu 2009/2010), a także Marcello Ingrassia (przedstawiciel Europejskiej Stolicy Młodzieży z Turynu). Po przerwie w ramach dobrych praktyk odbyły się cztery panele skierowane do organizacji pozarządowych, instytucji kultury, młodzieży zatytułowane:

Aktywność młodzieżowa w Europie” (prowadzenie Tomasz Bratek), „Jak odzyskać przestrzeń publiczną? Kreatywne uczestnictwo młodych ludzi w przestrzeni publicznej/miejskiej” (prowadzenie Maikki Rouvinen), „Młodzi liderzy dla zmiany społecznej” (prowadzenie Kieran Lang oraz Jacob Sakil) oraz Przedsiębiorczość społeczna szansą dla młodych” (prowadzenie Magda Mike).