Denotation Shed – projekcja filmu i dyskusja

23 września 2017 r. zaprosiliśmy na projekcję niezwykłego filmu-dokumentu autorstwa szkockiego artysty i architekta Andrew MacAvoy’a zatytułowanego “Denotation Shed”, który pokazuje m.in. losy śląskich żołnierzy przygotowujących obronę szkockiego wybrzeża w trakcie II Wojny Światowej. Przy powstaniu filmu współpracował Kris Kesiak, a sam dokument powstał w ramach projektu międzynarodowych interwencji artystycznych Riverside Solidarity realizowanych w Gdańsku w sierpniu i we wrześniu 2017 roku. Ten szkocko-polski projekt  odwoływał się do idei solidarności oraz wspólnego świętowania rocznicy Porozumień Sierpniowych, a organizatorami były: stowarzyszenie Fablevision we współpracy z Uniwersytetem Zachodniej Szkocji, Nadbałtyckim Centrum Kultury w Gdańsku, projektem Metropolitanka, Europejskim Centrum Solidarności oraz siecią River//Cities (której ARTeria jest członkiem). Uczestnicy projektu, szkoccy artyści (t s Beall, Andrew McAvoy, John Mullen, Ben Parry oraz Lee Ivett) poszukiwali odpowiedzi na pytanie: „Jaka powinna być przyszłość naszego nadmorskiego dziedzictwa industrialnego?”

Po projekcji zaprosiliśmy do dyskusji o filmie, nie zabrakło także wątków wspomnieniowych o losach śląskich żołnierzy czy przesiedleńców.