Czerwcowy INSYTUT IQ… czyli 10 utworów muzyki klasycznej, które musisz znać

Czerwcowe spotkanie Instytutu IQ (28 czerwca) było bardzo muzyczne – połączone ze spotkaniem jubileuszowym 15-lecia Prywatnej Szkoły Muzycznej VENO’S STUDIO. Był tort, prezentacja wspomnieniowych filmów z koncertów i dyplomów zrealizowanych przez szkołę w ciągu tych lat (w większości w partnerstwie z Fundacją ARTeria) i gorąca dyskusja… Inspiracją do niej była informacja o realizowanej przez BBC kampanii promującej muzykę klasyczną w szkołach podstawowych (artykuł „BBC plans primary school classical music campaign” tutaj).

W ramach tej kampanii szkoły odwiedzą członkowie orkiestr BBC, w placówkach zaplanowano koncerty i pokazy, a dla uczniów specjalne pomoce dydaktyczne. Kampanię będzie promował filmik z elementami animacji wyświetlany w kinach w Wielkiej Brytanii od października tego roku. Uczestnicy naszego spotkania dyskutowali o polskim systemie edukacji muzycznej, o tym jak można zwiększyć zainteresowanie muzyką klasyczną w naszym kraju, w śląskich szkołach. Duże zainteresowanie i ożywioną dyskusję wzbudził także wybór przez organizatorów kampanii BBC 10 utworów, które w ich zamyśle mają być inspiracją do zainteresowania uczniów szkół podstawowych „klasyką”, a jednocześnie bodźcem do rozwijania ich własnej kreatywności. Poniżej lista zaproponowana przez BBC (ciekawe jak wygladałaby jej polska wersja), a my zapraszamy do przesłuchania tych utworów i na następne spotkanie INSYTUTU IQ, już po wakacjach (informacje na stronie i w newsletterze):

John Adams “Short Ride in a Fast Machine”
Ludwig van Beethoven V Symfonia (I część)
Benjamin Britten „Burza” – jedno z interludiów opery “Peter Grimes”
Edward Grieg “W grocie króla Gór”  z suity „Peer Gynt”
Georg Friedrich Händel hymn koronacyjny “Zadok the Priest”
Gustav Holst “ Mars, the Bringer of War” z suity “Planety”
Anna Meredith utwór “Connect It” (jedyny utwór napisany specjalnie dla tej kampanii – inspiarcją dla niego był na pewno inny utwór kompozytorki HANDSFREE, w którym także wykorzystano ciało jako swoistą „perkusję”)
Wolfgang Amadeusz Mozart IV Koncert na róg (III część)
Modest Musorgski fantazja orkiestrowa “Noc na Łysej Górze”

Igor Strawiński finał baletu “Ognisty ptak”