Culture Action Europe z ARTerią w Rzymie

Reprezentanci Fundacji ARTeria wezmą udział w dorocznym spotkaniu członków międzynarodowej sieci Culture Action Europe (której Fundacja ARTeria jako jedyna polska organizacji pozarządowa jest członkiem od 2010 roku), które tym razem odbędzie się w Rzymie w Palazzo delle Esposizioni w dniach 15-17 listopada 2017 r.

Jak co roku spotkanie będzie składać się z dwóch części – Members’ ForumGeneral Assembly (Walnego Zgromadzenia Członków – tylko dla członków sieci), które będzie połączone z wyborami do Executive Committee oraz otwartej konferencji zatytułowanej w tym roku Beyond the Obvious: Belonging & Becoming: Culture, Heritage and our Future dedykowanej tematyce kondycji i wyzwaniom europejskiego sektora kultury.

Culture Action Europe (CAE) to europejska sieć zrzeszająca artystów, producentów i organizatorów działań kulturalnych, a także organizacje kulturalne zajmująca się promowaniem kultury jako istotnego elementu zrównoważonego rozwoju zarówno w skali lokalnej jak i europejskiej. Stawia sobie także za cel intensyfikację debaty na poziomie Unii Europejskiej na temat kultury, jej roli poprzez wymianę doświadczeń i wiedzy praktyków sektora z całej UE, jest również swoistym adwokatem sektora i lobbistą w stosunku do instytucji unijnych.