Beyond the Obvious: ctrl+shift HUMAN: Arts, Sciences & Technologies in Coded Societies czyli ARTeria w Timisoarze

W tym roku przedstawiciele Fundacji ARTeria nie wzięli bezpośrednio udziału w międzynarodowej konferencji i spotkaniu członków sieci Culture Action Europe (której Fundacja ARTeria, jest członkiem od 2010 roku, jako jedyna polska organizacja pozarządowa i jako jeden z trzech polskich członków obok Nadbałtyckiego centrum Kultury z Gdańska i Międzynarodowego Centrum Kultury z Krakowa). Spotkanie odbyło się w dniach 25-27 październik 2018 w Timisoarze w Rumunii. Reprezentantem polskich członków sieci byli dyrektor Nadbałtyckiego Centru Kultury – Larry Ugwu oraz Magdalena Zakrzewska-Duda, z którą współpracujemy na co dzień w sieci R//C.

Jak co roku spotkanie składa się z dwóch części – Members’ ForumGeneral Assembly (Walnego Zgromadzenia Członków – tylko dla członków sieci), połączonego z wyborami do Executive Committee oraz otwartej konferencji zatytułowanej w tym roku Beyond the Obvious: ctrl+shift HUMAN: Arts, Sciences & Technologies in Coded Societies (więcej tutaj).

Culture Action Europe (CAE) to europejska sieć zrzeszająca artystów, producentów i organizatorów działań kulturalnych, a także organizacje kulturalne zajmująca się promowaniem kultury jako istotnego elementu zrównoważonego rozwoju zarówno w skali lokalnej jak i europejskiej. Stawia sobie także za cel intensyfikację debaty na poziomie Unii Europejskiej na temat kultury, jej roli poprzez wymianę doświadczeń i wiedzy praktyków sektora z całej UE, jest również swoistym adwokatem sektora i lobbistą w stosunku do instytucji unijnych.

Więcej o CAE – tutaj.