ARTerioinspiracje XXXV – czyli o uczestnictwie w kulturze

Temat kolejnego ARTerioinspiracyjnego spotkania (już 35-tego!), zorganizowanego 17 października 2013 r., został zaproponowany przez uczestników naszych poprzednich debat, przede wszystkim przez osoby związane z organizacjami pozarządowymi realizującymi festiwale, przeglądy, warsztaty, itp. Nasze „wolne” dyskusje po wcześniejszych ARTerioinspiracyjnych spotkaniach często krążyły wokół problemu: dlaczego w dobie tak bogatej oferty kulturalnej coraz mniej (szczególnie młodych) ludzi uczestniczy w kulturze. Nie tylko jednak subiektywne opinie naszych uczestników, ale także ostatnie badania partycypacji w kulturze pokazują, iż sytuacja się pogarsza – Anna Ochmann zaprezentowała najnowsze, tegoroczne badania Eurostatu (zestawione w kontekście do poprzednich z 2007 r.) zrealizowane na reprezentatywnej grupie 1000 Polaków (jako część badania ponad 26 tys. mieszkańców Europy) poświęconych tej tematyce. Dlatego jako część wprowadzającą do dyskusji, jak można zmienić te niekorzystne trendy, przygotowaliśmy zestawienie kilku dobrych praktyk związanych z „budowaniem” publiczności i rozwijaniem nawyku partycypacji kulturze.

Wolontariusze Fundacji przedstawili między innymi następujące sieci i działania (poniżej prezentujemy linki do stron wybranych przez nich i zaprezentowanych projektów):

www.audienceseurope.net (platforma dla operatorów kultury dotycząca rozwoju publiczności)
www.reseo.org (European network for education, participation and creative learning in opera and dance.
www.europa-cinemas.org (międzynarodowa sieć wspierająca obrót filmami)
www.ashmolean.org (Muzeum Sztuki i Archeologii Uniwersytetu w Oxfodzie)

Prezentację zakończyło krótkie podsumowanie najważniejszych celów sieci European Cultural Learning Network, której Fundacja ARTeria jest współzałożycielem. Uczestnicy spotkania, w trakcie gorącej debaty, dyskutowali czy te doświadczenia można przenieść na grunt polski, dzielili się także swoimi sposobami na promocję, rozwijanie zainteresowania własną działalnością. Dyskusja właściwie nie została zamknięta – toczyłaby się jeszcze długo, dlatego zgodnie postanowiono, iż w najbliższej przyszłości ponownie podejmiemy ten temat. Natomiast w trakcie kolejnych, listopadowych ARTerioinspiracji przedstawimy najważniejsze wnioski oraz podsumujemy udział przedstawicieli ARTerii w Europejskim Forum Kultury organizowanym w dniach 4-6 listopada 2013 r. (zapraszamy 12 listopada 2013 r. do siedziby ARTerii, szczegóły w newsleterze).

Pod koniec spotkania, w trakcie spotkania „nieformalnego-sieciującego”, przy dobrej kawie-herbacie dyskutowaliśmy także wstępne założenia nowego projektu przygotowywanego przez nasz zespół, a związanego z rozwojem sektora pozarządowego działającego w sektorze kultury – dziekujemy za zaangażowanie wszyskich uczestników i bezcenne uwagi, pomysły. Będziemy wdzięczni za wszelkie dodatkowe komentarze do przedstawionych założeń, w formie mailowej na adres biuro@fundacja-arteria.org, do 4 listopada 2013 r. – z góry dziękujemy!