ARTerioinspiracje. Wieczór XIX: The TOP 10 reasons to suport the arts….

Uczestnicy ARTerioinspiracji, które odbyły się w 6 lutego 2012 r., w formie warsztatowej zabawy poszukiwali 10 najcelniejszych argumentów, które można wykorzystać – szukając wsparcia dla sektora kultury i sztuki – w dyskusji z przedstawicielami biznesu lub z przedstawicielami świata polityki. Wybór tematu wynikał z jednej strony z dużego zainteresowania wrześniowym ARTerioinspiracyjnym spotkaniem, w trakcie którego uczestnicy wypracowywali w formie warsztatowej sposoby rzecznictwa na rzecz kultury, z drugiej – zgłoszonym Fundacji ARTeria przez kilka organizacji pozarządowych oraz przez artystów indywidualnych – zapotrzebowaniem na spotkanie poświęcone takiej tematyce.

Punktem wyjścia do pracy warsztatowej było „The TOP 10 reasons to suport the arts” opracowane przez Randy Cohena, które zreferowała na wstępie spotkania prezes Fundacji Anna Ochmann. Randy Cohen został poproszony przez znajomego o przygotowanie listy argumentów, które ten chciał wykorzystać w rozmowach z liderami biznesu oraz ze stroną rządową w celu pozyskania funduszy na budowę nowego centrum sztuki. Ale, jak zaznaczył zleceniodawca „Jestem bardzo zajętym człowiekiem, nie mam za dużo czasu na czytanie – niech to się zmieści na jednej stronie”. Dziesięć najważniejszych powodów dla których warto wspierać kulturę i sztukę Randiego mieści się na jednej kartce – podobne zadanie otrzymali uczestnicy ARTerioinspiracji…

Kolejne, jubileuszowe XX spotkanie w ramach ARTerioinspiracyjnego cyklu odbędzie w marcu. O konkretnym terminie poinformujemy na stronie internetowej Fundacji oraz w newsletterze. Ze względów organizacyjnych prosimy o potwierdzenie chęci uczestnictwa na adres biuro@fundacja-arteria.org.

10 reasons to support the arts by Randy Cohen
10. True prosperity… The arts are fundamental to our humanity. They enable and inspire us —fostering creativity, goodness, and beauty. They help us express our values, build bridges between cultures, and bring us together regardless of ethnicity, religion, or age. When times are tough, the arts are salve for the ache.
9. Stronger communities… University of Pennsylvania researchers have demonstrated that a high concentration of the arts in a city leads to higher civic engagement, more social cohesion, higher child welfare, and lower poverty rates. A vibrant arts community ensures that young people are not left to be raised solely in a pop culture and tabloid marketplace.
8. Health and well-being… nearly one-half of the nation’s healthcare institutions provide arts programming for patients, families, and even staff. 78 percent deliver these programs because of their healing benefits to patients—shorter hospital stays, better pain management, and less medication.
7. 21st Century workforce… reports by The Conference Board show creativity is among the top applied skills sought by employers. 72 percent of business leaders say creativity is of high importance when hiring. The biggest creativity indicator? A college arts degree. Their report concludes: “…the arts — music, creative writing, drawing, dance — provide skills sought by employers of the third millennium.”
6. Improved academic performance… longitudinal data of 25,000 students demonstrate that students with an education rich in the arts have higher GPAs and standardized test scores, lower drop-out rates, and even better attitudes about community service. These benefits are reaped by students regardless of socio-economic status. Children motivated by the arts develop attention skills and strategies for memory retrieval that also apply to other academic subject areas such as math and science
5. Arts in the schools = better SAT scores… students with four years of arts or music in high school average 100 points better on their SAT scores than students with one-half year or less. Better scores are found in all three portions of the test:  math, reading, and writing.
4. Creative Industries… the creative industries are arts businesses that range from nonprofit museums, symphonies, and theaters to for-profit film, architecture, and advertising companies. An analysis of Dun&Bradstreet data counts 756,007 businesses in the U.S. involved in the creation or distribution of the arts that employ 2.99 million people — representing 4.14 percent of all businesses and 2.17 percent of all employees, respectively
3. Arts are the cornerstone of tourism… arts travelers are ideal tourists — they stay longer and spend more. The U.S. Department of Commerce reports that the percentage of international travelers including arts and culture events during their stay has increased annually the last six years
2. Arts are good for local merchants… the typical arts attendee spends $27.79 per person, per event, not including the cost of admission on items such as meals, parking, shopping, and babysitters. Non-local arts audiences (who live outside the county) spend nearly twice as much as local arts attendees ($40.19 compared to $19.53) — valuable revenue for local businesses and the community.
1. The arts are an Industry… arts organizations are responsible businesses, employers, and consumers.  They spend money locally, generate government revenue, and are a cornerstone of tourism and economic development. Nonprofit arts organizations generate $166 billion in economic activity annually, supporting 5.7 million jobs and generating nearly $30 billion in government revenue. Investment in the arts supports jobs, generates tax revenues, and advances our creativity-based economy.