ARTerioinspiracje (62.) we wrześniu czyli o rozwoju publiczności

14 września 2016 r. spotkaliśmy się na pierwszym powakacyjnym spotkaniu z cyklu ARTerioinspiarcje (już 62.) w mocnym gronie reprezentantek i reprezentantów organizacji pozarządowych aktywnych w sektorze kultury. Dyskutowaliśmy o temacie ważnym dla wszystkich organizatorów wydarzeń kulturalnych czyli o uczestnikach tych wydarzeń, o publiczności.

Punktem wyjścia do spotkania było krótkie streszczenie najważniejszych konkluzji z publikacji „Audience Explorations: Guidebook for Hopefully Seeking the Audience” (link tutaj), która jest swoistym przewodnikiem po strategicznych działaniach mających na celu pozyskanie publiczności dla organizacji kulturalnych. Punkt widzenia autora – Gorana Tomki – akcentuje poczucie wspólnoty w uczestnictwie, prawdziwej wymiany i kontakt ze współmieszkańcami w kontraście do częstego myślenia o publiczności jako o zwrocie inwestycji. Publikacja zawiera także zestaw narzędzi, ćwiczeń i podpowiedzi skierowanych do pracowników instytucji, którzy stawiają za cel aktywizację odbiorców oraz poprawę rozpoznawalności organizacji kultury w społeczności lokalnej.

Uczestnicy spotkania podkreślili w dyskusji, iż zastosowanie tego typu rozwiązań przyczyni się do dostrzeżenia niuansów rozwoju instytucji czy organizacji, które często umykają w bieżącej „przyziemnej” i schematycznej działalności.

Kolejne spotkanie 13 października, tradycyjnie ze względów organizacyjnych prosimy o wcześniejsze potwierdzenie chęci uczestnictwa na adres mejlowy biuro@fundacja-arteria.org.