INTERNATIONAL JAZZ DAY z ARTerią

30 kwietnia 2017 roku w KURORCIE QULTURY (Gajowa 9) magiczne dźwięki muzyki synkopowanej w wykonaniu Młodego Jazzu z VENO’S STUDIO były inspiracją do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Jazzu równolegle z muzykami ze wszystkich zakątków kuli ziemskiej!

International JAZZ Day został ustawiony w 2011 roku na 36. Konferencji Generalnej UNESCO i od tego czasu co roku, 30 kwietna muzycy całego świata świętują wspólnie wartości, które symbolizuje jazz – wolność, kreatywność, różnorodność, tolerancję i pokój biorąc udział w koncertach, festiwalach, wystawach, warsztatach (VENO’S STUDIO i Fundacja ARTeria włączają się w te obchody już trzeci raz). Inicjatorem ustanowienia Międzynarodowego Dnia Jazzu jest jeden z najwybitniejszych pianistów wszechczasów i Ambasador Dobrej Woli UNESCO – Herbie Hancock.

Młody Jazz z VENO’S STUDIO wystąpił w składzie:

Magdalena Kucharczyk – wokal, skrzypce

Magdalena Wręczycka – wokal

Karolina Kowalska – wokal

Agata Kornacka – fortepian

Sebastian Sokołowski – gitara basowa

Wojciech Bembenek – gitara elektryczna

Kamil Przybyła – organy hammonda

Dawid Konwant – perkusja

Zespół zaprezentował różnorodne stylistycznie utwory od „klasycznych” Benny Golsona do bardziej „popowych” z repertuaru Norah Jones, były także klimatyczne jazzowe ballady, magnetyczne wokale, pierwsze samodzielne improwizacje instrumentalne czyli radość wspólnego muzykowania…

Przygotowanie koncertu Wenancjusz Ochmann, wokalistów Katarzyna Kupiec.

Organizatorem zabrzańskiego wieczoru była Prywatna Szkoła Muzyczna VENO’S STUDIO oraz Fundacja ARTeria, koordynatorem obchodów międzynarodowych Thelonious Monk Institute of Jazz i UNESCO.

Zapraszamy do galerii zdjęć i filmów z tego wydarzenia na stronie www.venos.pl, profilu FB VENOS STUDIO ora zna kanale youtube.