ARTeria w Granadzie

W związku z rozpoczęciem realizacji przez ARTerię kolejnego międzynarodowego projektu – „ArtENprise – Supporting Artists and Cultural Organizations in developing Entrepreneurial Skills” przedstawiciele fundacji wzięli udział w spotkaniu parterów projektu, które odbyło się w dniach 20 oraz 21 października 2015 r. w Granadzie.

Główne cele projektu to wsparcie artystów i przedstawicieli organizacji kulturalnych w rozwoju ich umiejętności przedsiębiorczych  i modeli biznesowych. Jest to szczególnie ważne w kontekście kryzysu finansowego, który wpłynął niekorzystnie na poziom finansowania szeregu inicjatyw kulturalnych ze źródeł innych niż publiczne. Stąd umiejętność współpracy, pozyskiwania nowych klientów i partnerów biznesowych czy alternatywnych źródeł finansowania działań kulturalnych jest ważnym wyzwaniem zarówno dla freelancerów jak i operatorów kulturalnych.

Elementy nad którymi będziemy pracować to m.in: metody rozwoju umiejętności przedsiębiorczych, tworzenie i bieżące kształtowanie modeli biznesowych w organizacjach kulturalnych, wsparcie mentorskie, wymiana najlepszych praktyk i rozwiązań. Głównym narzędziem będzie zaadoptowanie na potrzeby tych celów tzw. “The Enterprise Circle”, a oprócz pracy nad umiejętnościami „twardymi” ważnym elementem projektu będzie stworzenie społecznej platformy „learningowej”

Partnerzy projektu, oprócz Fundacji ARTeria, to Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Granada oraz AYUNTAMIENTO DE GRANADA z Hiszpanii, Inova Consultancy ltd. (Wielka Brytania), CONSORZIO MATERAHUB INDUSTRIE CULTURALI E CREATIVE (Włochy), Cultural Innovation Competence Centre Association (Węgry) oraz MILITOS SYMVOULEUTIKI A.E. (Grecja).

Projekt jest współfinansowany w ramach unijnego programu ERASMUS+, sektor ‘Cooperation for innovation and the exchange of good practices’, akcja ‘Strategic Partnerships’.