ARTeria na seminarium na Cyprze

To było bardzo udane trzydniowe seminarium – warsztaty, debaty, prezentacje, spotkania nieformalne i kończąca całość konferencja z udziałem artystów cypryjskich oraz przedstawicieli sektora kultury i kreatywnego z Nikozji. Także przedstawiciele Fundacji ARTeria przedstawili wyniki, realizowanych w Polsce oraz w ramach grupy roboczej, działań związanych z fazą testową projektu European Cultural Learning Network (więcej na temat tego etapu tutaj). Nasz fundacyjny zespół, pod kierownictwem Anny Ochmann, pracował przez kilka ostatnich miesięcy w „roboczej” badawczej podgrupie wraz z przedstawicielami Collage Art z Wielkiej Brytanii i New Arts College z Holandii.Seminarium zostało zorganizowane przez naszego cypryjskiego partnera – organziację Hope for Children w dniach 8-10 października 2014 r. w Nikozji.

Tematem realizowanych przez nas wywiadów oraz ankiet były cztery, spośród zidentyfikowanych w toku wcześniejszego badania procesów europejskiej edukacji kulturalnej (więcej o wynikach badania tutaj), zagadnienia: kontekst kulturowy, komunikacja, samoświadomość artystyczna oraz coaching. Równolegle pracowały jeszcze dwie grupy: włosko-chorwacka-słoweńska testująca takie zagadnienia jak praca zespołowa, komunikacjaproces kreatywny oraz cypryjsko-grecko-estońsko-hiszpańska zajmująca się mentoringiem, procesem szkoleniowym oraz technikami artystycznymi. Podsumowanie tej kilkumiesięcznej pracy nastąpiło właśnie w trakcie seminarium na Cyprze, zaplanowaliśmy tam także kolejne kroki związane z realizacją projektu ECLN – szczególnie rozwojem programów szkolenia i doskonalenia zawodowego dostosowanych do aktualnych potrzeb sektora kultury i sektora kreatywnego czy przygotowaniem zasad ewaluacji i doskonalenie powstałych programów z myślą o ich zastosowaniu dla całego sektora edukacji kulturalnej w UE.

W projekt zaangażowało się dwunastu partnerów z jedenastu krajów Europy: Collage Arts oraz Rinova z Wielkiej Brytanii, New Arts College z Holandii, Fundacja ARTeria z Polski, Kau Academy z Estonii, VIA University z Danii, Dimitra z Grecji, Stowarzyszenie Prostor Plus z Chorwacji, Hope for Children z Cypru, Stowarzyszenie Mulab z Włoch oraz CEPS z Hiszpanii.