ARTeria na międzynarodowej konferencji „Creative and enterprising Young People. Investing in young people through the creative and cultural sector” w Cuenca (Hiszpania)

Prezes Fundacji ARTeria – Anna Ochmann – wzięła udział w międzynarodowej konferencji zorganizowanej przez hiszpańską Fundację Simetrias w ramach projektu TOOLQUIZ. Konferencja „JOVENES CREATIVOS Y EMPRENDEDORES. INVERTIR EN EL FUTURO DE LOS JOVENES A TRAVES DEL SECTOR CULTURAL Y CREATIVO” odbyła się 13 kwietnia 2011 r. w Science Museum w Cuenca (Kastila – La Mancza, Hiszpania) i połączona była ze spotkaniem partnerów projektu TOOLQUIZ (14 kwietnia 2011 r.). Dopełnieniem konferencji były niezwykle inspirujące wizyty studialne (15 kwietnia 2011 r.): w kopalni (z czasów rzymskich) lapis specularis oraz w parku archeologicznym SEGOBRIGA. Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele sektora kultury i przemysłów kreatywnych z krajów europejskich, politycy, przedstawiciele organizacji pozarządowych działających w tym sektorze oraz reprezentanci szkolnictwa artystycznego (także na poziomie uniwersyteckim), przedstawiciele firm działających w szeroko rozumianym sektorze kreatywnym, a także artyści i dizajnerzy. Konferencja był wspaniałą okazją do nawiązania nowych znajomości umożliwiających przygotowanie wspólnych projektów w przyszłości.

Organizatorzy zadbali o bardzo interesujący dobór zarówno przedstawianych dobrych praktyk w sektorze kultury jak i ciekawych prelegentów. Wystąpili m.in.: Rafael de Lucas – dyrektor Wydziału Promocji Kulturalnej regionu Kastylia La Mancza, Donato Giuliani, który mówił o strategiach regionu Nord_Pas de Calais dotyczących młodych ludzi w aspekcie działań kulturowych, a Pascal Brunet (Francja) streścił największe wyzwania jakie stoją przed politykami UE dotyczące tej tematyki. Sesje plenarne zostały uzupełnione równoległymi warsztatami, których uczestnicy dyskutowali i poznawali innowacyjne narzędzia i nowe działania skierowane do młodych ludzi w kontekście ich edukacji kulturalnej oraz polityk społecznych (warsztat: „Education, culture and social inclusion” oraz warsztat: „Evolution of training schemes for new professional life models”), aktywnego uczestnictwa w kulturze (warsztat: „Active citizenship and new participation channel of young people at local, regional and european level”) czy wreszcie programów skierowanych do młodego pokolenia (warsztat: „Innovative programmes for and from young prople fostering their labour integration in pluralistic cultural economy”). Nie zabrakło także polskiej prezentacji – na zaproszenie instytucji ARS CAMERALIS (partnera w projekcie TOOLQUIZ) o działaniach dotyczących edukacji nieformalnej w kulturze skierowanych do dzieci i młodzieży opowiedziała Agata Tecl z bytomskiej „Kroniki”.

Więcej na stronie organizatora: www.simetrias.es  oraz na stronie projektu: www.toolquiz.org