ARTeria na inauguracji Akademii Erasmus+

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w dniu informacyjny programu Erasmus+ zorganizowanym przez Narodową Agencję Programu – Fundację Rozwoju Systemu Edukacji 25 lutego 2014 r. w salach konferencyjnych Stadionu Narodowego w Warszawie. Uczestnicy mogli wybrać najbardziej interesującą ich tematykę – z nowego unijnego programu – w ramach dwunastu sesji warsztatowych. Organizatorzy starli się odpowiedzieć na najważniejsze pytania związane z programem:czym jest program Erasmus+? Kto może z niego skorzystać? Jakiej wysokości dofinansowanie można uzyskać na realizację międzynarodowego projektu? Co oznacza plus przy nazwie Erasmus? Jak nowy program przyczynia się do rozwiązania problemu bezrobocia wśród młodzieży? Gdzie szukać niezbędnych informacji?

Program Erasmus+ rozpoczął się w 2014 roku i potrwa do 2020 roku, a jego budżet wyniesie 19 mld euro. Połączy on wszystkie poprzednie inicjatywy w dziedzinie kształcenia, szkolenia, młodzieży i sportu (obejmujące kraje unijne i państwa trzecie), zastępując siedem istniejących programów jednym. Dzięki temu – zgodnie z założeniami UE – wzrośnie efektywność wydatkowania, łatwiej będzie ubiegać się o dofinansowanie, a powielanie działań i ich fragmentacja zostaną ograniczone.
Według założeń KE z programu Erasmus+ skorzysta ponad 4 mln Europejczyków: młodych ludzi, studen­tów i dorosłych. Ponadto program wesprze nawet 125 tys. instytucji i organizacji we współpracy na rzecz wprowadzania zmian oraz unowocześniania metod nauczania i pracy z młodzieżą.

Więcej o programie tutaj oraz tutaj.