ARTeria na Europejskm Forum Kultury

Prezes Fundacji ARTeria, Anna Ochmann, weźmie udział w European Culture Forum, największej europejskiej debacie na temat kultury organizowanej przez Komisję Europejską co dwa lata. Forum jest nie tylko wyjątkową okazją do dyskusji w międzynarodowym gronie o najważniejszych wyzwaniach sektora kultury, politykach kulturalnych (wynikających między innymi z Europejskiej Agendy Kultury) i europejskiej współpracy kulturalnej, jest także okazją do bezpośredniego spotkania najważniejszych reprezentantów sektora czy nawiązania współpracy z partnerami z innymi krajów UE.

Tegoroczna tematyka Forum będzie oscylowała wokół takich tematów jak wkład kultury w osiągniecie celów UE,  innowacje, miejsca pracy w sektorze, cyfryzacja, spójność społeczna czy dialog międzykulturowy. Więcej informacji oraz program znajduje się na stronie Komisji Europejskiej (link).

Tradycją jest już nieformalne, poza oficjalnym programem, spotkanie z naszymi partnerami, członkami sieci Culture Action Europe a także zaproszonymi goścmi.

Forum odbędzie się w dniach 19-20 kwietnia 2016 r. – pierwotnie, „zgodnie z tradycją” było planowane późną jesienią – w dniach 26-27 listopada 2015 r. w Brukseli, niestety ze względu na ogłoszenie wówczas czwartego, najwyższego stopnia zagrożenia terrorystycznego zostało przesunięte na wiosnę.