ARTeria na Europejskim Kongresie Małych i Średnich Przedsiębiorstw

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli udział w Europejskim Kongresie Małych i Średnich Przedsiębiorstw organizowanym przez katowicka Regionalną Izbę Gospodarczą już trzeci raz. Kongres odbył się w Katowicach w dniach 16-18 września 2013 r., a w inauguracji uczestniczył Prezydent RP Bronisław Komorowski.

Goście Kongresu – przedstawicieli firm sektora MŚP, środowisk naukowych, samorządów, rządu i parlamentu oraz mediów –  wzięli udział w ponad 50 sesjach,  dedykowanych m.in. kryzysowi w Europie i na rynkach globalnych, przedsiębiorczości wśród kobiet czy bezpieczeństwu informacji w sektorze MŚP. Organizatorzy przewidzieli także spotkania tzw. „Okrągłych Stołów” z udziałem ekspertów. Sesje, dyskusje i spotkania odbywały się w Centrum Kultury Katowice im. Krystyny Bochenek, Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego, Śląskim Urzędzie Wojewódzkim,
w siedzibie Polskiego Radia Katowice oraz na Uniwersytecie Śląskim.

Kongresowi towarzyszyły także Targi Usług i Produktów dla MŚP – Biznes Expo, na których swoją ofertę przedstawią instytucje otoczenia biznesu, banki, biura rachunkowe, doradcy finansowi, samorządy ale również mikro, małe, średnie i duże firmy. Uczestnicy Kongresu mieli także okazję do wzięcia udziału w spotkaniu z jednym z największych europejskich mówców motywacyjnych i ekspertem biznesu – Hermanem Schererem.
Udział przedstawicieli Fundacji wynika nie tylko z poruszanej tematyki (n.p. sesja dedykowana „Designowi w biznesie” z udziałem m.in. Izabeli Banaś, Głównej Specjalistki w Departamencie Wsparcia Działalności Badawczo – Rozwojowej w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Gavina Cawooda, Dyrektora Operacyjnego PDR & Design Wales, Ewy Gołębiowskiej, Dyrektor Zamku Cieszyn czy przedstawiciela projektu Design Silesia z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego), ale przede wysokim wynika z faktu, iż coraz więcej osób związanych z naszymi działaniami czy naszych beneficjentów działa w sektorze MŚP prowadząc własną działalność gospodarczą w sektorze kreatywnym. Temat wrześniowych ARTerioinpsiracji był zresztą dedykowany właśnie tym zagadnieniom – m.in. tematom związanym z własnością intelektualną, ze współpracą firm z projektantami.
Więcej informacji na stronie internetowej www.kongresmsp.eu.