ARTeria na Europejskim Kongresie Kultury

Europejski Kongres Kultury: spotkania ministrów kultury państw Unii Europejskiej, debaty, dyskusje, szereg wydarzeń artystycznych i projektów z udziałem około 500 artystów i kuratorów, wyjątkowi goście (między innymi: Zygmunt Bauman, Krystian Lupa, Krzysztof Penderecki, Andrzej Wajda, Oliviero Toscani).

Europejski Kongres Kultury, jedno z najważniejszych wydarzeń polskiej prezydencji, rozpoczął się 8 i trwał do 11 września 2001 roku, wzięli w nim udział – na zaproszenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdana Zdrojewskiego – także przedstawiciele Fundacji ARTeria. Kongres otworzył Prezydent RP – Bronisław Komorowski.

Spotkanie środowisk związanego z szeroko rozumianą kulturą z całej Unii Europejskiej odbyło się we Wrocławiu pod hasłem „Kultura dla zmiany społecznej („Art for Social Change”). Program Kongresu opierał się na czterech filarach:

1.    spotkaniu ministrów kultury,
2.    panelach dyskusyjnych,
3.    spotkaniu najważniejszych urzędników europejskich z przedstawicielami organizacji pozarządowych,
4.    wydarzeniach artystycznych.
Wykład inauguracyjny wygłosił profesor Zygmunt Bauman (jest on także autorem książki – powstałej z inicjatywy Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego – o narodzinach i rozwoju pojęcia kultury, o możliwych kierunkach jej ewolucji w przyszłości).
Około 15 000 osób, które wzięły udział w minimum jednym kongresowym wydarzeniu, mogło wybierać z szeregu interesujących paneli i dyskusji takich jak „Spółka Kultura”, „Bajki robotów”, „Masa kultury”, „Kultura z odzysku”, „Laboratorium ryzyka” czy „Wikianarchia”.
Niezwykle ciekawe były dyskusje przygotowane przez organizację A soul for Europe z udziałem m.in. Moniki Smoleń (podsekretarz stanu MKiDN), Androulli Vassiliou (komisarz UE ds. kultury), Boba Palmera (szefa ds. kultury w Radzie Europy) czy Jana Truszczyńskiego (dyrektora generalnego ds. kultury w KE).
Interesująca i różnorodna była także część artystyczna Kongresu. Uczestnicy spotkania mogli wybierać spośród licznych spektakli (m.in. w ramach Kongresu odbyła się prapremiera spektaklu Krystiana Lupy „Poczekalnia.O”, plenerowy spektakl w Ostrowie Tumskim Groupe F – jednego z najbardziej znanych teatrów pirotechnicznych na świecie), koncertów (m.in. artystyczne spotkanie Krzysztofa Pendereckiego, gitarzysty zespołu Radiohead – Jonna Greenwooda oraz muzyka reprezentującego nurt muzyki elektronicznej Aphexa Twina), projekcji filmowych, wystaw (m.in. nowa instalacja Mirosława Bałki). Można było spędzić czarodziejskie chwile w Kinie Dźwięku, wziąć udział w warsztatach lub podyskutować w trakcie ekskulzywnego lunchu, w kilkuosobowej grupie, z niektórymi z gości specjalnych Kongresu (m.in.: Andrzejem Wajdą, Krzysztofem Wodiczko, Wiktorem Jerofiejewem, Jonathanem Milisem).
Organizatorami Europejskiego Kongresu Kultury byli: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Narodowy Instytut Audiowizualny oraz Urząd Miasta Wrocław.