ARTeria na ceromonii wręczenia nagród GRAND OFF – Najlepszych Niezależnych Krótkich Filmów na świecie

Przedstawiciele Fundacji ARTeria wzięli w udział w uroczystej gali w warszawskim Teatrze Kamienica – finale konkursu GRAND OFF  2011. Wręczenie nagród połączone było z prezentacja wybranych, nagrodzonych produkcji, m.in.: „Salar” czy „La gran carrera”.

GRAND OFF Najlepsze Niezależne Krótkie Filmy Świata to najważniejsza inicjatywa promująca kino niezależne w Polsce oraz jedna z najważniejszych tego typu idei na świecie. To także jedno z najważniejszych filmowych wydarzeń kulturalnych dotyczących kina niezależnego na świecie. Misją GRAND OFF jest pokazywanie i popularyzacja kina niezależnego – zarówno filmów, jak i ich twórców. Nominacje – przyznawane w dziewięciu kategoriach filmowych: reżyseria, scenariusz, zdjęcia, montaż, aktor, aktorka, najlepsza fabuła, najlepszy dokument oraz najlepsza animacja – są zgłaszane przez członków Kapituły –  reprezentantów środowisk filmowych z 24 krajów świata. Polskę w gronie Akademików GRAND OFF reprezentują takie osoby jak Robert Gonera czy Katarzyna Figura, a także znawcy filmu, ludzie kina, operatorzy filmowi. W Kapitule GRAND OFF obecny jest również Max Hänsli, prezydent Światowej Unii Kina Niezależnego UNICA, Luis J. Cruz, dyrektor Ogólnoświatowego Festiwalu Cinefiesta w Puerto Rico, Fidelis Duker, dyrektor Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Abudży w Nigerii, a także Marjan Riahi, założycielka pierwszej w Iranie oraz całej Azji Agencji Prasowej poświęconej filmowi niezależnemu. Zwieńczeniem tej procedury jest uroczysta ceremonia rozdania nagród, która od 2006 roku odbywa się w Warszawie i każdorazowo gromadzi 400 wybitnych postaci świata kina. Tydzień później nagrodzone filmy prezentowane są w ponad 20 miastach Polski.

Wiele niezależnych produkcji, które dzięki nagrodom GRAND OFF mogły zyskać światowy rozgłos otrzymuje później także inne laury. Przykładami mogą być:  jednen z laureatów GRAND OFF w 2007 roku film „Le Mozart des Pickpockets” w reżyserii Philippe’a Pollet-Villarda dwa miesiące później zdobył Oskara w kategorii najlepszy film krótkometrażowy, w roku 2008 obraz „Between Dogs and Wolves” zdobył następnie wiele nagród na międzynarodowych festiwalach filmowych.

Powołane w 2006 roku GRAND OFF – Światowe Nagrody Filmowe Niezależnych w swej formule nawiązują do najlepszej tradycji Amerykańskiej Akademii Wiedzy i Sztuki Filmowej, a także Europejskiej Akademii Filmowej. Wśród festiwali i organizacji partnerskich GRAND OFF wymienić można Międzynarodowe Festiwale Filmowe w Dżakarcie, w Abudży, w Hawanie, festiwale Kratkofil w Bośni i Hercegowinie, Alternative w Rumunii, Fike w Portugalii, Glimmer w Wielkiej Brytanii, a także Short Film News z Iranu oraz Enlighten Film Society z Bombaju, w Indiach .
Zwycięzcami V edycji GRAND OFF zostali:
w kategorii AKTORKA: Marissa Josa za film „Nocturn”;
w kategorii DOKUMENT: Alina Rudnitskaya za film „Ya zabydy etot den”;
w kategorii FABUŁA: Anca Miruna Lazarescu za film „Apele Tac”;
w kategorii REŻYSER: Laborie Emmanuel za film „ Jean-Luc persécuté”;
w kategorii ANIMACJA: Hendrick Dusollier za film „Babel”;
w kategorii AKTOR: Juan Carlos Aduviri za film „Salar”;
w kategorii SCENARIUSZ: nagroda ex aequo Marius Ivaskevicius za film „Teve Musu” oraz  Catalina Molina za film „Talleres Clandestinos”;
w kategorii MONTAŻ: Kote Camacho za film „La gran carrera”;
w kategorii ZDJĘCIA: Meelis Veeremets za film „Näkilugu”.

Więcej na: www.grandoff.eu